Datum objave: 11. Srpanj 2015

EKSKLUZIVNO:Unuk Winstona Churchilla posjetio Šibenik i Skradin

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je jučer posjetio sir Arthur Nicholas Winston Soames član britanske Konzervativne stranka, saborski zastupnik u britanskom Parlamentu, bivši ministar oružanih snaga Velike Britanije i državni tajnik za obrane u vladi premijera Johna Majora, unuk britanskog ratnog premijera sir Winstona Churchilla.

 

Sir Arthur Nicholas Soames doputovao je u Šibenik još u četvrtak ujutro, ali najprije svoju jahtu usmjerio prema Skradinu gdje je boravio od 9 do 19 sati te posjetio Skradinski buk. U četvrtak navečer plovio je u Šibenik gdje je večerao u restoranu „Tommaseo“ na šibenskoj rivi. Za sir Nicholasa i goste iz njegove pratnje večeru je pripremio i servirao kuhar Krnčević. Sa svojim gostima među kojima je bio jedan od bivših ministara u vladi Kanade, sir Nicolas je prenoćio u svojoj jahti koja je bila vezana uz mulo Krke.
Gosti su, kako doznajemo, bili oduševljeni hranom koja im je poslužena u restoranu „Tommaseo“ te impresionirani Šibenikom, Skradinom i njihovom okolicom.
Posjet sir Sir Arthur Nicolas Soames, bio je prema protokolu o sigurnosti organiziran tako da prođe diskretno i bez bilo kakvog publiciteta u čemu se, po svemu sudeći, u cijelosti uspjelo.

 

Sir Nicholas sin je najmlađe kćerke slavnog britanskog premijera Winstona Churchila, barunice Mary Churchil koja se udala za Christophera Somesa britanskog političara, ministar vanjskih poslova u vladi premijera Edwarda Heatha, britanskog veleposlanika u Franuskoj, predsjednik vijeća Doma lordova u vladi Margaret Thatcher i posljednjeg guvernera Južne Rodezije
i Velikoj Britaniji. Bio je bliski suradnik Princ od Walesa i princeze od Walesa Diane. Kasnije je postao osobni asistent Sir James Goldsmith, a zatim američkog senatora Marca Hatfielda. Direktor brokerske kuće Bland Welch Lloyd postao je 1976. godine, a pomoćnik ravnatelja Sedgwick grupe 1979. godine. Član britanskog Parlamenta postao je 1983. godine, a u Parlamentu je ostao sve do danas. Obnašao je dužnosti tajnika Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i hrane Velike Britanije, ministra oružanih snaga u Vladi premijera Johna Majora i državnog tajnika za obranu u sjeni. Prošle je godine zbog svojih političkih zasluga proglašen vitezom.

Jahtu sir Nicolasa u Šibensku luku uveo je pilot Luke Šibenik, kapetan Brako Skorić. Inače ovaj ugledni britanski političar, potomak jednog od najvećih i najvažnijih političara u svjetskoj povijesti Winstona Churchilla, posjetio je Šibenik i Skradin u sklopu svog krstarenja Mediteranom. Hoće li nakon isplovljavanja iz Venecije i plovidbe prema Otrantu posjetiti još neke hrvatske gradove nije bilo moguće doznati.

 

Iz kategorije: Vijesti