Datum objave: 06. Srpanj 2015

Nedostatak parkirališta ugrožava turizam u povijesnoj jezgri, gradska vlast nema trenutno rješenje

Diana Ferić
Diana Ferić


Nedostatak parkirališnog prostora u povijesnoj jezgri Šibenika postaje kočnica razvoja turizma koji doživljava ekspanziju i po broju turista i po broju apartmana, a sada i hotela koji su uređuju u povijesnoj jezgri. To su posebno apostrofirali izrađivači Strategije razvoja inovativnog turizma, a izravno to osjete svakodnevno svi koji dolaze u kontakt turistima.

 

„ Dolaze nam gosti koji su smješteni u povijesnoj jezgri i žale se na to da nemaju gdje parkirati automobil, da moraju satima kružiti, da bi našli prazno mjesto za parkiranje pa i da im je skupo plaćati cjelodnevnu parkirnu kartu“, ističu na recepciji Raspršenog hotela u Šibeniku. „Bitka“ za parkirališni prostor stvara i averziju lokalnog stanovništva prema turistima koji im zauzmu mjesta na koji su oni naučili parkirati automobile pa je situacija često vrlo napeta.

 

Toga je, kako kaže, svjestan i šibenski gradonačelnik, ali, sustavnog rješenja u dogledno vrijeme nema. „ Taj nam je problem poznat i za njega dugoročno imamo rješenje. To je gradnja podzemne garaže na Poljani i prstena garaža - Draga, Šarina pekara i Vatrogasni dom, ali mi, kao gradska uprava za sada možemo utjecati samo na gradnju garaža na Poljani i tu su pripreme u punom jeku. Vatrogasni dom ne možemo preseliti jer još nismo dobili lokaciju u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, a nemamo niti novca za gradnju novog vatrogasnog Doma u koji bi preselili javnu vatrogasnu postrojbu. Za to nam treba više od 20 milijuna kuna i mi to ne možemo podnijeti sami. S druge strane, grad je žrtva privatnih poduzetnika koji drže lokacije na kojima bi trebalo graditi garaže, a ništa ne rade. Znam da im je danas zbog krize i recesije teško, ali smo svi taoci toga“, tvrdi gradonačelnik Burić.

 

Tu misli prvenstveno na Dragu i Šarinu pekaru vlasnik kojih je Zagrebmontaža. Istodobno ističe kako nije za to da se primjene mehanizmi prisile prema investitorima jer da žele „biti njihovi partneri“.
Garaže ispod Poljane bit će izgrađene najranije za dvije i pol godine. Što do tada? Vlasnici apartmana i hotela u povijesnoj jezgri i njihovi gosti ne mogu do tada čekati i gledati da im turisti bježe ili otkazuju dolazak jer nemaju gdje parkirati automobil, a istodobno se sve radi kako bi se što više turista što duže zadržalo u Šibeniku.

 

„To nam je jasno i o tome vodimo živahne razgovore kako bismo pronašli rješenje. Za sad je to isključivo ucrtavanje i označavanje parkirališnog prostora gdje god je to moguće te i uvođenje reda na svakoj poziciji koja može biti parking i sprečavanje divljeg parkiranja.To je dobro i za lokalno stanovništvo jer oni će imati prioritet i povoljnu mjesečnu kartu, a to znači da će svi ostali morati plaćati komercijalnu cijenu pa se na tim mjestima neće dugo zadržavati mjesto da ih, kao što je slučaj sada, koriste kao garaže“, objašnjava gradonačelnik Burić.

 

Upućuje iznajmljivače apartmana i ugostitelje na dogovor s Gradskim parkingom kako bi se dio parkirališnog prostora rezervirao za njihove goste, kao što je napravio vlasnik novootvorenog hotela Life Palace na Meduliću.

Iz kategorije: Vijesti