Datum objave: 03. Srpanj 2015

Nakon „šutnje zbog sramote“ otvoren muzej samostana benediktinki sv. Luce

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon uklanjanja turističke oznake koja promiče uriniranje kao šibensku srednjovjekovnu baštinu i povijesnu stečevinu, a odvraća turiste od istinskih kulturno – povijesnih vrijednosti Šibenika, ponovno je otvorena jedinstvena zbirka sakralnih predmeta, slika, skulptura, povijesnih knjiga i vrijednih rukopisa samostana sestara benediktinki sv. Luce.

 

Zbirka samostana sv. Luce, jedna od najbogatijih i najvrjednijih zbirki te vrste ne samo u Hrvatskoj, bila je zatvorena kao znak tihog prosvjeda, odnosno „šutjela je zbog sramote“ koju su trpjeli Šibenik, samostan sv. Luce i njegova zbirka te cjelokupna šibenska kultura i baština zbog turističke oznake u Ulici Andrije Kačića Miošića, pored podzida u kantunu palače Kožul, preko puta samostana i ulaza u samostanski muzej koja je, kako je pisalo na oficijelnoj turističkoj oznaci, bila način zaštite od uriniranja.

 

Tu „turističku atrakciju“ i „kulturno – povijesnu stečevinu“ Šibenika pokazivalo se grupama turista, ali i učeničkim ekskurzijama, a istovremeno su ignorirane stvarne vrijednosti i baštinska blaga tog dijela Šibenika koji je stoljećima bio jedno od njegovih najvažnijih kulturnih, duhovnih i obrazovnih središta.
Sada, kada je sporna oznaka na kojoj je pisalo „Zazidani kantun tj. Ugao, u srednjem vijeku način zaštite od uriniranja“ uklonjena, turistima, Šibenčanima i učeničkim ekskurzijama otvorena su vrata jedinstvene zbirke liturgijskih sakralnih srebrnih predmeta, slika i skulptura u kojoj su osobito vrijedni romanička skulptura Bogorodice od terakote iz 12. / 13. stoljeća i drveno slikano raspelo iz 14./15. stoljeća.

 

Osim slika, skulptura i djela umjetničkog obrta u metalu, staklu i drvetu u zbirci se čuvaju povijesne knjige i vrijedna rukopisna građa.Zbirka samostana sestara benediktinki sv. Luce utemeljena je 2010. godine, a novac za njeno uređenje, opremanje i pripremu eksponata dali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te benediktinci Austrije i Njemačke.

 

Iako fundus kulturno – povijesne zbirke samostana sv. Luce sadrži istinski vrijedne pa i atraktivne eksponate, naoko postavljanja turističke oznake „Zazidani kantun tj. ugao, u srednjem vijeku način zaštite od uriniranja“ koja je bila postavljena nasuprot ulaza, u samostanski muzej nije ušao nitko niti su turistički vodiči skretali pozornost turistima da im je na dohvat ruke nešto daleko vrjednije i ljepše na što su Šibenik i Hrvatska ponosni.  

Iz kategorije: Vijesti