Datum objave: 02. Srpanj 2015

EKSKLUZIVNO Šibenski kapetan Miljenko Španja spasio 243 -oje izbjeglica iz Afrike

Diana Ferić
Diana Ferić

Miljenko Španja, šibenski pomorski kapetan iz Brodarice, kao zapovjednik broda MSC „Albany“ izraelske kompanije „Ofer brothers“, spasio je 243 izbjeglica iz Afrike s broda koji je nakon kvara na pogonskom stroju bespomoćno plutao na pučini Sredozemnog mora 55 milja jugozapadno od otoka Krete. Španja je akciju spašavanja izveo golemim, 330 metara dugim brodom nosivosti 142 tisuće tona, zahvaljujući dugogodišnje iskustvu i požrtvovanju svoje posade.


Brod „Albany“ pod zapovjedništvom Miljenka Španje plovio je na ruti sjeverna Europa – Indija – Pakistan s doticanje luka Saudijske Arabije i Omana, koja i inače spada među najzahtjevnije plovidbene rute, a prolazi i kroz područja poznata po učestalim napadima pirata na trgovačke brodove. Na povratku, dvanaest sati nakon izlaska iz Sueskog kanala i uplovljavanja u Sredozemno more, Španja je dobio izravnu obavijest MRCC-a (Maritime Rescue Coordination Centre-a) s Malte da 55 milja jugozapadno od Krete, pluta brod s izbjeglicama iz Afrike, a odmah zatim i naredbu da krene u akciju spašavanja.
Manevar brodom za prijevoz kontejnera dugim 330 metara bio je iznimno težak čak i u povoljnim vremenskim uvjetima kavi su bili u tom trenutku. Tek usporedbe radi to je kao da brod koji plovi na pruzi Šibenik – Žirje spašava orahovu ljusku. Već sam polazak u potragu za brodom s izbjeglicama bio je zahtjevan, a manevar prilaska i njegovog vezivanja uz bok „Albanya“ iznimno težak i opasan. „Albany“ je naime toliki da bi u slučaju najmanje pogreške brod s izbjeglicama svojom golemom masom doslovno smrvio.
Izbjeglicama je odmah dostavljena voda i hrana. Koordinaciju akcije u međuvremenu je preuzeo MRCC iz Pireja, a prema brodu s izbjeglicama krenuli su i drugi brodovi upućeni da ih prihvate. Međutim kapetan Španja je zaključio da u trenutku kada otvori bočna vrata na svom brodu neće moći kontrolirati masu izbjeglica i napraviti selekciju koliko će ih primiti on, a koliko drugi brodovi, pa je odlučio prihvatiti ih sve. Njegova posada spremno je reagirala, osigurala je smještaj za sve izbjeglice i posebno se pobrinula za žene s djecom. Nakon prekrcaja brod je usmjerio prema odredišnoj luki na Kreti gdje su izbjeglice trebale prihvatiti grčke vlasti, no pojavio se problem. S njegovog je broda sišlo samo 83 izbjeglica, a ostali su odbili iskrcati se u Grčkoj i zahtijevali da ih se preveze u Italiju. Pregovori i uvjeravanje trajali su punih sedam i pol sati. Izbjeglice su konačno bile iskrcane, a Grčka policija je potvrdila da su „Albany“ napustili svi, ali nije bilo tako. Posada je u Mesinskom tjesnacu otkrila da su se dvojica izbjeglica ipak sakrila na brodu što je izazvalo nove teško po uplovljavanju u talijansku luku Gioia Tauro. Naime talijanske su vlasti odmah kao izbjeglicu prihvatile i zbrinule jednog od dvojice Afrikanaca koji je bio maloljetan, a drugog, starijeg, proglasili su slijepim putnikom pa nije tretiran kao izbjeglica što je brodu i kompaniji stvorilo velike probleme. Srećom i to je nakon višesatnih pregovora pa je „Albany“ mogao nastaviti plovidbu pa čak i koliko toliko nadoknaditi izgubljeno vrijeme.


Kapetan Miljenko Španja pomorac je već 42 godine, od kojih 28 godina na dužnosti zapovjednika. Plovio je svim morima svijeta na brodovima za prijevoz suhih tereta, a zadnjih trinaest godina zapovjednik je na brodovima za prijevoz kontejnera najveće privatne brodarske kompanije na svijetu „Ofer Brothers Group“ koju danas vode nasljednici čuvenog magnata Sammya Ofera, kojeg se Šibenčani sjećaju kao velikog prijatelja Šibenika i šibenskih pomoraca, a pamte njegovu jahtu koja je mjesecima znala biti na vezu ispred zgrade Šibensko – kninske županije i njenog kapetana koji je odjeven u svečanu uniformu dolazio na šibensku tržnicu po namirnice koje je on obožavao.
Kapetan Španja sudjelovao je u akciji spašavanja brodolomaca na Sredozemnom moru i 1987. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti