Datum objave: 01. Srpanj 2015

Pogledajte čudo prirode u kanjonu Čikole - Zvjezdana vrata

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi znaju ili su barem čuli za Hajdučka vrata, nevjerojatni kameni prsten na planini Čvrsnici u Bosni i Hercegovini. Obično ga uspoređuju sa sličnim prirodnim fenomenom, kamenim luka Double O Arch u nacionalnom parku Arches u Utahu u SAD-u. Kažu da takvih prstenastih stijena koje je stvorila majka Priroda poigravajući se vjetrovima, kišom i erozijom, ima dosta po svijetu, ali na žalost ne i u Hrvatskoj. Tako je mislio i poznati šibenski planinar, alpinist, speleolog i zaljubljenik u prirodu Joso Gracin, ali se  prevario. Zahvaljujući svom prijatelju Anti Rakiću otkrio je da takav fenomen postoji u Šibensko – kninskoj županiji i to u kanjonu Čikole.
„Taj hram prirode tako je dobro skriven od ljudskih očiju da gotovo nitko ne zna za njega. Stopio s okolišem poput ljutog poskoka. Gotovo je nevidljiv s bilo koje strane išao i tko ne zna gdje i da uopće postoji neće ga ni slučajno primijetiti. Taj divovski prsten krije se u skrovitoj dragi uvučenoj u brinu kanjona rijeke Čikole. Mnogi ni ne primijete da postoji ta draga, a kamo li kameni prsten“, piše u novom broju novine „Volim Šibenik“ pod naslovom „Tajna zvjezdanih vrata“ Joso Gracin.

„I onda nam se to, ta... to nešto zapanjujuće lijepo ukazalo pred očima. Među bujnim raslinjem, među sočnim krošnjama podivljalih smokava ukazalo se to nebo uokvireno kamenom. Golemi otvor širok možda deset, visok gotovo petnaest metara. To su Zvjezdana vrata. Ime im je dao Ante Rakić Kroz kad je prvi puta ugledao taj kameni prsten i pomislio da se kroz njega noću mogu vidjeti samo zvijezde i ništa drugo. Sada sam mi kroz njih gledali prostranstvo neba i kraljevstvo krša na drugoj strani kanjona rijeke Čikole. Čista je nepomućena sreća naći se ovdje gdje malo tko zalazi, a i tko zađe ne vidi ono što se ne smije ne vidjeti, ta prekrasna Zvjezdana vrata“, opisao je svoj prvi susret s tim prirodnim fenomenom koji nam je na dohvat ruke, a za njega ne znamo...
Više u novom broju časopisa Volim Šibenik koji je u prodaji od 30. lipnja.

Iz kategorije: Vijesti