Datum objave: 23. Lipanj 2015

Šibenik dobiva tvrđavu svetog Ivana od DUDI - ja na korištenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik će za sada tvrđavu svetog Ivana od Državne agencije za upravljanje imovinom dobiti na korištenje kako bi mogao aplicirati za novac Europske unije za njezinu valorizaciju, najavio je danas u Šibeniku Alen Kajmović zamjenik ministra kulture Alen Kajmović koji je oduševljen načinom na koji grad Šibenik stavlja u funkciju svoje tvrđave.
"DUDI će najvjerojatnije kroz par dana izdati svu potrebnu dokumentaciju kojom će omogućiti pravo korištenja i građenja Gradu Šibeniku na tvrđavi sv. Ivana, odnosno omogućiti pripremu projekta revitalizacije tvrđave za aplikaciju na sredstva EU.“, rekao je zamjenik ministra Alen Kajmović. „Tvrđava je pravo bogatstvo i s obzirom na to da je rađena u relativno kratkom vremenu, nedopustivo bi bilo da mi, 300 godina poslije, nismo učinkoviti s provedbom obične dokumentacije.“, dodao je Kajmović, naglašavajući da je odrađeni posao na ostale dvije tvrđave u Šibeniku upravo dokaz da i sv. Ivana treba rekonstruirati i privesti svrsi.
Bio je kritičan i samokritičan kad je riječ o sporosti administracije. " Našim precima je trebalo nekoliko godina da izgrade tvrđavi svetog Mihovila, a mi nakon više od 300 godina još nismo riješili imovinske odnose, kazao je. On je u Ministarstvu tek nekoliko mjeseci i projekt svetog Ivana mu je prvi predmet koji je dobio i očito uspješno riješio, ako ovih dana
DUDI dade Gradu Šibeniku Tvrđavu na korištenje. To je vrlo važno jer bez toga se Grad ne može natjecati za novac iz EU fondova. "Nama ništa ne znači da Tvrđavu dogodine dobijemo u vlasništvo jer će ta sredstva do tada biti potrošena. Bitno je da sada na bilo koji način riješimo taj status kako bismo ispunili i taj uvjet da možemo aplicirati za dobivanje tog novca", objasnio je Petar Mišura iz Odjela za EU fondove i gospodarstvo Grada Šibenika.
Gradonačelnik Burić  izrazio JE zadovoljstvo takvom potporom Ministarstva kulture i tom i ostalim šibenskim projektima. Kazao je kako Grad Šibenik nema većih problema ni su komunikaciji s DUDI - jem, ali da je problem nastao zbog toga što tvrđava svetog Ivana, nije bila nigdje evidentirana već se to područje vodilo kao šuma .

Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, i gradonačelnik Željko Burić obišli su tvrđavu svetog Mihovila, Barone i svetog Ivana gdje su se susreli s novinarima.
Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana predviđa šetnicu, trim i jogging stazu uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe/bistro s terasom. Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta. KID’S LAB2 je atraktivan prostor u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine. Zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima. Nakon idejnog rješenja i idejnog, te glavnog projekta u tijeku je izrada izvedbenog rješenja. U prvoj fazi će se upravo aplicirati za dobivanje novca za te odgojno - edukativne sadržaje.

Iz kategorije: Vijesti