Datum objave: 10. Lipanj 2015

Liječnici specijalisti iz Hrvatske, BiH-a i Slovenije u Šibeniku izučavali fenomen rađanja „krupne djece“

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Ginekolozi, pedijatri, fizijatri i primalje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine analizirali su na svom simpoziju u Šibeniku fenomen rađanje „velike novorođenčadi“ po čemu je Šibenik poznat te teškoće koje mogu nastati kod poroda takve djece. Simpozij je nosio naziv „Multidisciplinarni pristup distociji fetalnih ramena i parezi pleksusa brahijalisa“ , a održa je u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Šibenik, Klinike za ginekologiju i porodništvo KB „Sv Duh“, Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb. Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik i Akademije medicinskih znanosti hrvatske – podružnica Split.

„Iza stručnog naziva simpozija obrađivala se problematika zastoja ramena pri porodu, koja se češće javlja kod makrosomne novorođenčadi, takozvane „velike djece“. U dosadašnjim praćenjima šibenska novorođenčad je poznata po tome što ima najveću porodnu težinu i duljinu - ne samo u našoj državi nego i u svjetskim razmjerima! Učestalost makrosomne novorođenčadi u Šibeniku, te moguće komplikacije po majku i dijete prilikom poroda u takvim situacijama, bio je motiv koji je potakao liječnike s odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Šibensko kninske županije da organiziraju simpozij na temu distocije ramena u svom gradu uz potporu kolega iz drugih gradova“, kaže dr. Ivan Zmijanović s Odjela za ginekologiju u porodništvo OB Šibenik.

Predavači koji su prenijeli svoja iskustva i iznijeli predavanja su: prof.dr.sc. Dubravko Habek, dr.Nikica Živković, dr. Mislav Herman, doc.dr.sc. Radenka Kuzmanić Šamija, dr. Branka Birkić Plavčić i dr. Ivan Zmijanović s Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik. Usporedo s predavanjima održavala se radionica za oslobađanje fetalnih ramena na fantomu pod vodstvom dr. sc. Ingrid Marton i dr. Matije Prke iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sv. Duh.

Sudionike simpozij posebno je dojmio boravak u povijesnoj jezgri Šibenika.Dvodnevni program simpozija je bio organiziran unutar stare gradske jezgre Šibenika Predavanja i radionice su bile organizirane u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, u čijoj su neposrednoj blizini, 'na par koraka', bili smješteni predavači u odabranim apartmanima.

„Gosti su uživali u bogatom dvodnevnom programu koji je za njih pripremila Manifesta, agencija za marketing i turizam i turistička agencija Šibenik Plus. U slobodnom dijelu programa za njih su organizirani tematsko razgledavanje grada pod nazivom „Šibenik photo tour“, posjet novootvorenom muzeju Sv.Frane, večer na trijemu Gradske vijećnice uz odličan glazbeni program. U nedjelju ujutro, drugog dana simpozija, gosti su posjetili hrvatsku kulturnu atrakciju godine, tvrđavu sv. Mihovila, a potom u opuštenoj atmosferi uživali u doručku pripremljenom u srednjovjekovnom mediteranskom vrtu Sv.Lovre.
Šibenik je izmamio sve uzdahe već od prvog trenutka, kada su pred početak simpozija i u pauzama prikazivani kadrovi Šibenika pa sve do trenutka rastanka u mediteranskom vrtu Sv.Lovre. Ovaj inovativan „izvanhotelski“ angažman, iako zahtjevniji za organizaciju, pružio je sudionicima simpozija autentičan doživljaj i zaokružio cijelu priču na poseban način“, ističe dr. Zmijanović.

 

Iz kategorije: Vijesti