Datum objave: 01. Lipanj 2015

Novinari i turistički djelatnici prvi posjetili Muzej samostana svetog Frane

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinare i turističke  djelatnike oduševio je Muzej samostana svetog Frane koji je danas prvi put predstavljen javnosti, a otvoren će biti 3. lipnja. Tako je ta jedna od najvećih riznica hrvatske nacionalne baštine konačno dostupna javnosti. Jednako kao i Muzej sadržaji kojeg su i interaktivno predstavljeni pažnju plijeni i izaziva oduševljene samostanski mediteranski vrt.

Jedna od najvećih vrijednosti tog samostana je originalna Šibenska molitva, stihovani, molitveni tekst iz sredine 4. stoljeća , jedna od prvih poznatih latiničnih jezičnih i književnih spomenika. Zanimljivo je i da se u Muzeju biti na nosačima zvuka dostupe skladbe koje su snimljene upravo za tu prigodu po starim notnim zapisima pronađeni u toj knjižnici. Muzej sadrži srednjovjekovne dokumente, knjige, relikvije i monstrance i sakralna umjetnička djela.

Iza tog projekta stoji Hrvatska provincija svetog Jerolima. Muzej je osmislio šibenski umjetnik Antonio Šunjerga, a na vizualnom identitetu radili su i Valentin Celić i Zdenka Bilušić.
 

Iz kategorije: Vijesti