Datum objave: 01. Lipanj 2015

Šibenčanin Josip Kuštera dobar primjer kako volontiranjem besplatno putovati i steći brojna znanja

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Dvadesetdvogodišnji šibenski student turističkog menadžmenta Josip Kuštera zadnja tri tjedna boravi u slovenskom obalnom gradiću Izoli gdje u sklopu Europske volonterske službe sudjeluje u organizaciji filmskog festivala Kino otok. Josip je dio volonterskog tima od 14 mladi ljudi iz Italije, Austrije i Hrvatske koji će ukupno pet tjedana pomagati u svim segmentima organizacije. EVS program je u potpunosti financiran od strane europske komisije, tako da je Josipu plaćen put, smještaj i hrana a dobiva i džeparac tijekom cijelog boravka u Izoli. Ovakvi i slični projekti savršeni su način za stjecanje praktičnog znanja i iskustva koje obično u školi ili na fakultetu nedostaje, a također su i odlična prilika za upoznavanje raznih ljudi, povezivanje i networking.

"Učili smo o svim sektorima festivala i organizacije, od event menadžmenta, PR-a, selekciji filmova, tehničkom djelu i sl. Uz to smo imali i satove slovenskog jezika i workshopove gdje smo radili lampe i ležajeve od paleta za projekcije koje će se održavati na plaži. Kad počne festival, imat ćemo svak svoje zadatke, dok je dosad bilo vise općenito o svemu.Također možemo izabrati što nas najviše zanima i uz mentora učiti vise o tome. Uz sve to ostane ti i slobodnog vremena za razgledavanje grada i okolnih mjesta, kupanje i uživanje" priča nam mladi šibenski volonter koji ističe kako su ovakvi projekti odlična prilika za steci znanja i vještine, upoznat "cool" ljude i uživati.

Na projektima financiranim od strane EU, kao što su projekti u sklopu Europske volonterske službe i Erasmus + programa mogu sudjelovati osobe od 18 do 30 godina. Projekti se obično provode preko neke udruge, u ovom slučaju to je Udruga za razvoj filmske kulture iz Izole. Udruga objavi poziv za sudjelovanje na projektu gdje se od kandidata traži da uz CV pošalju i motivacijsko pismo u kojem trebaju obrazložiti njihove kvalifikacije, te zašto smatraju da su baš oni idealni kandidat za taj projekt. Ako se radi o projektu u nekoj drugoj državi, također se obavlja i skype razgovor gdje se dobije više informacija o detaljima projekta. 

Foto: Maja Lesar


 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti