Datum objave: 30. Svibanj 2015

Obilježena 25. obljetnica podjele oružja prvim šibenskim dragovoljacima Domovinskog rata 1990.

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi šibenski dragovoljci Domovinskog rata koji su 30. rujna 1990. godine uzeli oružje u ruke i stali na branik Hrvatske obilježili su danas 25. obljetnicu početka oružane borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske. Na komemorativnom skupu ispred spomen obilježja poginulim šibenskim braniteljima okupilo se više od 170 dragovoljca Domovinskog rata iz 1990. godine s područja bivše općine Šibenik. Oni su odali počast svojim poginulim suborcima i podsjetili na dramatične i neizvjesne dane kada je jedini ulog u odlučivanju o sudbini Hrvatske bio goli život.

Obilježavanje 25. obljetnice okupljanja i početka oružane borbe prvih dragovoljaca Domovinskog rata s područja bivše općine Šibenik odnosno sadašnjeg Grada Šibenika 1990. godine, bio je dostojanstveni hvale vrijedan skup koji ni u jednom trenutku nije bio ispolitiziran, ali nije bilo dvojbi da su dragovoljci iz 1990. godine i danas, nakon četvrt stoljeća, opet spremni žrtvovati se za domovinu.

Današnje okupljanje prvih dragovoljaca Domovinskog rata iz 1990. godine bio je njihov drugi ovogodišnji skup. Dragovoljci su se okupili i u siječnju kako bi obilježili okupljanje prvih oružanih postrojbi na području bivše općine Šibenik od 21. do 25. siječnja 1991. godine. Idući skup bit će održan 16. listopada u Mravnicama gdje će biti obilježena 25. obljetnica prve podjele oružja prvim šibenskim dragovoljcima.

Današnja komemoracija na gradskom groblju Kvanju bila je prigoda za podsjećanje na 2. svibnja 1991. godine kada su šibenski dragovoljci Domovinskog rata zvanično započeli oružanju borbu za slobodu i neovisnost Hrvatske.
 

Iz kategorije: Vijesti