Datum objave: 10. Svibanj 2015

CTF 2015. Sinoć u HNK dodijeljene nagrade "Dijane Klarić", danas zadnji dan festivala

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Sinoć su se u sklopu drugog dana Hrvatskog festivala putnika, u HNK u Šibeniku svečano dodijelile "Nagrade Dijane Klarić" koje se dodjeljuju u 5 kategorija (putopis, putopisna fotografija, putnički film, putnički projekt i putnik godine). Šibenčanin Goran Subašić aka Veliki Gogo dobio je nagradu za Putnika godine, a drugi dobitnici u ostalim kategorijama su bili Vitomir Maričić (putnički projekt i fotografija), Silvija Batur (putopis), omnibus od šest priča ‘Sve je (ne)moguće u Indiji’ (putopisni film). „Nagrada Dijana Klarić“ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju (12.12.1986. – 28.03.2013.), a pokrenuo je Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić. Nagrada je prvi put dodijeljena 2013. godine, i dodjeljuje se jednom godišnje prilikom Festivala putnika.

Prije svečane dodjele u HNK, na "Maloj Loži" predavanja su održali Pamela Konjevod (Svijet na kauču, kaučom po svijetu“ - predavanje o couchsurfingu), Petar Rikić (“Misija Amazona” – predavanje o svim zanimljivostima i izazovima višegodišnjeg života i bavljenja plemenima Amazonije) i Stipe Božić (“Od Arktika do Antarktike – na skijama od Sjevernog pola, preko najvećih pustinja, sve do najvišeg vrha Antarktike”). Iako su sva tri predavanja bila iznimno interesantna i pružila posjetiteljima uvik u neistražene kutke svijeta, ipak je Stipe Božić jedini napunio Trg Ivana Pavla II do kraja i za njegove priče tražila se stolica više. Hrvatski alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija i predsjednik HGSS-a, čovjek koji je jedini osvojio najviše vrhove svih sedam kontinenata i popeo se na tri najviša vrha na svijetu, svojim predavanjem još je jednom dokazao kako je skroman, prizeman čovjek iz naroda koji poznaje gotovo svaki kutak svijeta i koji je do sad spasio na stotine života.

Danas je zadnji dan festivala a vi još stignete do Azimuta na predavanje Jurice Galića ("Mitovi Balkana” – predavanje o desetodnevnom edukativnom/humorističnom putovanju od 3400 km kroz šest država Balkana) koje počinje u 20 sati, a nakon toga i na prikazivanje filmova finalista Nagrade Dijana Klarić u 21 sat. Tim programom festival će biti i službeno zatvoren

 

Iz kategorije: Vijesti