Datum objave: 28. Travanj 2015

Sutra ste svi pozvani u Centar Šubićevac da skupa sa štićenicima centra sudjelujete u eko radionicama

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ po drugi put obilježava Dan planeta Zemlje Danom otvorenih vrata koji će se održati u srijedu, 29. travnja od 9.00 do 12.00 sati. I ove je godine tema recikliranje, s posebnim naglaskom na odlaganje kuhinjskog otpada.

Jutro će započeti predstavljanjem projekta „Kompostići“ osnovnoškolaca – kombiniranog razrednog odjela 6. i 7. razreda. Učenici centra Šubićevac jedini su predstavnici Šibensko-kninske županije u drugome krugu nagradnog natječaja „Mali ekolozi – velike nagrade!“ u organizaciji trgovačkog lanca Emmezeta i Bioteke - udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti. Cilj je natječaja osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša u svojoj školi ili sredini u kojoj učenici žive, uz uvjet da projekt na konkretan način rješava neki problem u zaštiti okoliša u lokalnoj sredini. Budući da u Šibeniku još uvijek nije zaživjelo obvezno razvrstavanje otpada u kućanstvima i ustanovama – učenici su odlučili preduhitriti obvezu i sami se pobrinuti za pravilno odlaganje otpada iz školske kuhinje. Uz stručnu pomoć nastavnice Tehnologije cvjećarstva, Anamarije Zjačić i mentorstvo nastavnice Tehničke kulture, Marijane Matuše, izradili su komposter od ekološki prihvatljivih materijala, postavili ga uz školski vrt te u njega odlažu organski otpad iz kuhinje Centra. Dobivenim humusom gnojit će se zemlja u školskome vrtu u kojem učenici uzgajaju autohtono mediteransko bilje. Vrijednost projekta za očuvanje okoliša prepoznali su i podržali i predstavnici šibenske Gradske čistoće s kojima Centar nastavlja uspješnu suradnju započetu prigodom prošlogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje kada su u Centar „Šubićevac“ postavljene kutije za odlaganje otpadnog papira.

Nakon kratkog prikaza projekta „Kompostići“, slijedi radionički program – stručni radnici Centra vodit će zanimljive edukativne i kreativne ekološke radionice u kojima će sudjelovati svi učenici i odrasli korisnici Centra zajedno s gostima koji će nam se pridružiti. U ponudi je čak devet radionica u kojima će se izrađivati ukrasni i uporabni predmeti od otpadnih materijala, naučiti kako se stupa vuna, upoznati proces sušenja jabuka u sušari te čitati eko-priče uz licenciranog terapijskog psa Abbu iz udruge 4 šape koji nam dolazi u pratnji vlasnice Marijane Šarić. Nakon radioničkog dijela programa slijedi kviz ekološkog znanja, a druženje završava natjecanjem u odvajanju otpada.

Svi ste pozvani sutra na Šubićevac!
 

Iz kategorije: Vijesti