Datum objave: 27. Travanj 2015

Pakovčanin na državnom natjecanju iz pomorstva potukao svu konkurenciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Rakić, rođeni Pakovčanin, iz srca šibenske Zagore, maturant šibenske Prometno - tehničke škole pobijedio je na državnom natjecanju iz pomorstva oštru konkurenciju svojih kolega, uglavnom iz primorskih mjesta i s otoka. Lani je na istom natjecanju također pobijedio maturant te škole Stipe Mićin, a mentor je obojici uspješnih učenika bio Davor Lakoš. Ravnatelj škole dr.sc Zdravko Peran je taj novi uspjeh komentirao riječima: "To je uspjeh nad uspjesima i zaista sam zadovoljan. Ivan će dobiti za nagradu laptop od škole, a kolega Lakoš unaprjeđenje u najviši rang srednjoškolskog profesora, u savjetnika.

 

"Najprije moram zahvaliti mom profesoru koji je u meni prepoznao potencijal i motivirao me za to natjecanje iako sam po uspjehu dobar, a ne odličan učenik. Pripremao sam se tri mjeseca, svake subote i bilo je naporno. Natjecanje je isto tako bilo vrlo složeno i sastojalo se od četiri djela, od pitanja objektivnog tipa, zadatka vezanog za stabilnost broda, navigacijske karte i samostalnog rada s temom o sprječavanju zagađenja morskog okoliša. Iako sam se u jednom pitanju zeznuo uspio sam ipak osvojit najviše bodova, 9 više od drugo plasiranog kolege iz Splita. Na trećem mjestu je učenika zadarske pomorske škole. Bilo je zaista lumena, a posebno bih istaknuo Jakova Vidulića iz Malog Lošinja, koji je istina osvojio peto mjesto, ali je nam mene ostavio vrlo pozitivan dojam. Govorio čak šest jezika", ispričao nam je Ivan svoja iskustva s natjecanja. Kaže da je još lani, kada je upoznao Stipu Mićina za vrijeme njegovih priprema za to natjecanje odlučio da će se sljedeće godine u tome okušati.

 

Ivan Rakić šibenskoj javnosti već je poznat kao autor domaće društvene mreže IVRA - e.  Na nju će sada nadograditi i studenstku mrežu. Zaljubljenik je internetsku komunikaciju pa je jedno vrijeme imao i svoj internetski Čokoladni radio, ali to mu je, kaže hobi. Sebe ipak vidi u budućnosti kao kapetana broda pa će upisati Pomorski fakultet ili u Splitu ili u Rijeci. Pomorstvu se posvetio sijedeći primjer svog strica koji je također pomorac.

 

Mentor Davor Lakoš nam je potvrdio kako je Ivanom uspjeh tim veći što se na natjecanju suočio s vrlo ambicioznim učenicima drugih škola koji su svi redom i odlikaši. " Ivana sam izabrao jer je imao volje raditi i bio je spreman pripremati se i izvan nastave, u slobodno vrijeme. Osim toga u tim pripremama je koristio i internetsku tehnologiju što je također pozitivno. Dečko je zaista odličan", kazao nam je Lakoš, to što dvije godine zaredom njegovi učenici pobjeđuju u prvom redu objašnjava time što izabere upravo one kojima je stalo i spremni su raditi koliko je god potrebno.  

Iz kategorije: Vijesti