Datum objave: 20. Travanj 2015

Posljednji oproštaj od kapetana Šime Zenića danas na groblju u Zablaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i šibenski pomorci danas će se oprostiti od kapetana duge plovidbe Šime Zenića, jednog najpoznatijih šibenskih pomorskih časnika koji je preminuo u 65. godini života nakon duge i teške bolesti.

Šime Zenić bio je kapetan duge plovidbe. Bio je šibenski gimnazijalac. Višu pomorsku školu pohađao je u Kotoru, a zvanje kapetana duge plovidbe stekao u Zadru. Nakon kadeture od 1976. do 1979. godine radio je za američke tvrtke Reynolds aluminium Texas, Ocho Rios- Jamaica i Cabo Roho Dominikanska  Republika, a zatim je u dva navrata od 1979. do 1983. i tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1994. godine bio pomorski peljar u luci Šibenik. U međuvremenu radio je kao upravitelj luke za goriva i pomorski peljar u luci Ras Lanuf u Libiji i inspektor za goriva za norvešku tvrtku u zoni Finska, Njemačka, Belgija i Nizozemska. Dužnost pročelnika za pomorstvo u Šibeniku je obnašao do 1995. godine, a zatim je sedam godina, do 2006. godine, bio zapovjednik putničkih brodova na području Singaporea i Hong Konga. Po povratku u Šibenik bio je imenovan za ravnatelja Lučke uprave Šibensko – kninske županije.

Kapetan Šime Zenić bio je aktivan i u političkom, društvenom i sportskom životu Šibenika. Uoči demokratskih promjena u Hrvatskoj i njenog osamostaljivanja bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Kasnije, kada se povukao u mirnije životne vode, osnivač Udruge pomorskih kapetana i časnika u Šibeniku, a dao je i veliki doprinos popularizaciji i stvaranju uvjeta za razvoj tenisa u Šibeniku. Kao dužnosnik uporno se borio protiv takozvanog crnog chartera u nautičkom turizmu i drugih negativnih pojava u šibenskom i hrvatskom turizmu. Poseban doprinos dao je očuvanju časti, ugleda i digniteta pomoraca te zaštiti i unapređenju njihovih prava.

Iz kategorije: Vijesti