Datum objave: 01. Travanj 2015

Gradski čelnici na Žirju:Grad će za dućan dati prostor stare škole

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvaranje dućana na Žiriju nasušna je potreba tamošnjih stanovnika koji sada po sve, pa i osnovne namirnice moraju odlaziti na kopnu. S tim su se složili čelni ljudi Grada Šibenika koji su danas održali hodajući kolegij na Žirju. S problematikom otoka upoznao ga je predsjednik MO Željko Šižgorić i ostali članovi odbora.
Predloženo je da se trgovina otvori u staroj školi, koja je u vlasništvu Grada. Grad bi dao potencijalnom investitoru prostor na upravljanje, a kako je riječ o dvokatnici, u prostoru stare škole, osim trgovine, moguće je otvoriti ugostiteljski objekt ili pak turistički sadržaj.

Na prijedlog Mjesnog odbora obnovit će se i Stari put koji je dotrajao, a bitna je spona između uvale Muna, gdje je trajektno pristanište i središta mjesta. Put, dužine 800 metara star je preko 50 godina, a idući tjedan bit će napravljen troškovnik obnove kako bi se krenulo sa sanacijom. Jedna od potreba otoka je i dječje igralište, te je Grad ponudio površinu u svom vlasništvu, u blizini muzeja na otvorenom u uvali Muna. Međutim, tijekom Hodajućeg kolegija, nekolicina otočana izrazila je svoje nezadovoljstvo položajem igrališta, zbog blizine prometnice. Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta savjetovao im je da pronađu alternativnu lokaciju za dječje igralište, te da idućeg tjedna pismeno pošalju svoj prijedlog na adresu Grada.

Hodajući kolegij završen je u muzeju Domovinskog rata na Žirju, gdje je kratko predavanje o značenju otoka Žirja u obrani Grada i Hrvatske održao bivši branitelj i ujedno predsjednik MO Željko Šižgorić. „Takvu vrijednost, treba prepoznati i pokazati svima i domaćim i stranim turistima, kolika je važnost i vrijednost otoka Žirja u Domovinskom ratu.“, rekao je gradonačelnik Burić.

 

Iz kategorije: Vijesti