Datum objave: 30. Ožujak 2015

Biramo najljepšu šibensku pismu u emisiji Volim Šibenik na Radio Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Svojevrsni referendum za izbor najljepše šibenske pjesme svih vremena i 99 šibenskih pjesama koje zaslužuju titulu uvik i za sva vrimena, a koji je raspisao novi šibenski časopis Volim Šibenik provodi se od dana i u programu Županijskog radio Šibenik u emisiji Volim Šibenik koja će se emitirati svake nedjelje od 11 do 13 sati. Riječ je o zajedničkom projektu tog časopisa i Radio Šibenika pod pokroviteljstvom Gradskog parkinga.


„Referendum smo raspisali zato što je došlo vrijeme da šibenska pisma i službeno postane ono što je oduvijek bila najvažniji znak prepoznavanja Šibenika. Šibenik je grad pjesme, a njegovo je ime proslavila njegova pjesma, njegovi pjevači, pjesnici, klape i skladatelji.Neposredni povod je proslava 50. rođendana prvog trijumfa šibenske pjesme za srce i dušu. Dogodilo se to 1965. godine na festivalu Melodije Jadrana 1965. godine kada su sve nagrade osim jedne odnijeli Vice Vukov, Arsen Dedić i Mišo Kovač te uz njih buduća šibenska nevista Gabi Novak“, kaže Stanko Ferić urednik te emisije i časopisa Volim Šibenik.

U emisiji će biti predstavljene najpoznatije pjesme koje pjevaju Šibenčani ili su pak za njih napisali glazbu ili tekst. Takvih je nekoliko tisuća, ali je probrano njih 150 koje s nalaze i na popisu u časopisu Volim Šibenik. Tako je danas odsvirana originalna verzija pjesme Zvona moga grada, upravo ona koju je Vice Vukov prvi put izveo na Splitskom festivali 1965. godine što se može rijetko čuti. Slušatelji su doznali i da poznata dalmatinska pjesma Vratio se Šime nije izvorna, narodna, kako većina misli nego je tekst napisao Arsen Dedić, a danas je puštena malo poznata izvedba Grupe dalmatinaca Petra Tralića iz Kistanja koja je nastala daleke 1962. Godine. U emisiji se čula je ne baš poznata i ne baš uspješna skladba Miše Kovača I kad plačeš i kad se smiješ.

Zanimljiv je i način glasovanja za najljepše šibenske pjesme za sva vremena.Kandidacijska lista s oko 150 pjesama nalazi se u novini Volim Šibenik. Lista je otvorena i svatko može predlagati svoje pjesme za koje smatra da to zaslužuju, a glasovati i predlagati se može na kuponu koji se u njoj nalazi, a ubacuje se u originalne glasačke kutije koje će od sutra biti na glasačkim mjestima: Moderato Cantabile, Domald, Shuby na Šubićevcu , Point bar, Caffe & Wine bar Krešimir IV., Pizzeria Viva, Pivnica Toni, Buffet Šimun, Dalmare shopping centar, Giro espresso, Passage, Harmonija, Medulić, Bono, Knjižara matica, Bagatin, Domaći trgovački lanac Djelo hipermarket Vodice. Svi koji glasaju ulaze u bubanj za osvajanje vrijednih nagrada koje će se izvlačiti svakog mjeseca.

Glasovati se može i u emisiji Volim Šibenik i također osvajati nagrade. Sve je organizirano tako da se što više Šibenčana i prijatelja šibenske pjesme uključi u izbor koji će trajati do kraja ove godine.

 

Iz kategorije: Vijesti