Datum objave: 25. Ožujak 2015

8. sajam poslova u Šibeniku Najtraženiji poslovi u turizmu, najmanje interesa za proizvodnju

Diana Ferić
Diana Ferić

8. Sajam poslova u Šibensko-kninskoj županiji održan je danas u Dalmare centru, kao mjesto susreta  poslodavaca koji traže radnike i nezaposlenih osoba koji traže posao.  Otvorio ga je ministar  rada i mirovinskog sustava  Mirando Mrsić koji je istaknuo da  je nezaposlenost u Hrvatskoj pala unatrag godinu dana za 14 posto, zaposlenost je u prva dva mjeseca ove godine porasla za 24 posto, a sezonsko zapošljavanje za čak 33 posto. Ministar je posebno istaknuo mjere aktivnog zapošljavanja  koje su poslodavcima sve više koriste, a izrazio je nadu da neće biti većeg vala iseljavanja iz Hrvatske.

"Prioritet politike Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava su mladi koje želimo zadržati u Hrvatskoj. Svaka mlada osoba, odnosno obitelj koja odlazi iz zemlje, za nas je nadoknadiv gubitak i stoga, bez obzira kojim političkim opcijama pripadali, zajedno moramo doprinositi za Hrvatsku i omogućiti mladima egzistenciju.', rekao je ministar  Mirando Mrsić, dodajući da je jedna od mjera usmjerena mladima i olakšica poslodavcima koji zaposle mladu osobu, da bi ugovorom na neodređeno radno vrijeme stekli socijalnu sigurnost i uvjete za realizaciju stambenog pitanja. 'Zadovoljstvo je surađivati s Gradom Šibenikom. Ranije smo započeli projekt Savjetovanja u karijeri, a  Šibenik je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji će dobiti Centar za mlade.', dodao je ministar Mrsić.

 

Najviše zanimanja  nezaposleni su na današnjem sajmu pokazali za  poslove u turizmu, posebno u Solarisu i budućem  hotelu na Kulinama, D resort,. Bilo je dosta upita i za poslove za koje se ne traže posebne kvalifikacije,  a najmanje posla imali su predstavnici proizvodnih tvrtki poput DIV-a, IVANALa, i  Inox Bramara, jer za zanimanja koja oni traže nezaposleni baš i nisu zainteresirani. Predstavnici šibenske tvrtke Bubarama koja ima taksi prijevoz i  pruža usluge čišćenja samo u pola sata dobili su 15 - tak zamolbi za posao. "Najviše nas je iznenadilo to što nam dolaze i mladi momci  od 20 - tak godina koji kažu da su spremni bilo što raditi samo da nešto zarade". kaže . Na sajmu smo susreli neke zaposlene koji su bili vrlo zadovoljni jer su gotovo već dogovorili posao, ali i neke koji  nisu  u ponuđeni poslovima pronašli mogućnost zapošljavanja.

 

Danas je najavljeno i da će Šibenik biti među prvim gradovima u Hrvatskoj koji će dobiti Centar za nezaposlene mlade ljude, u sklopu HZZ -a. U njemu će, kako je pojasnila Ankica Paun, ravnateljica HZZ -a raditi savjetnici koji će s mladi nezaposleni osobama komunicirati na njima primjerenije načine  koristeći se novim tehnologija, društveni mrežama i svi ostalim što nudi Internet. 

Iz kategorije: Vijesti