Datum objave: 25. Veljača 2015

Ako hranite ulične mačke prijeti vam prekršajna kazna

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Oprez ako imate naviku hraniti ulične mačke u Šibeniku. To je zabranjeno Odlukom o komunalnom redu i možete platiti kaznu, ako vas u tome uhvate komunalni redari, potvrdio nam je Miro Lucić, pročelnik Ureda za komunalne poslove Grada Šibenika. " Imamo i u Šibeniku s tim problema. Ljudi ostavljaju na ulici hranu za mačke, a to nije dopušteno jer je to prljanje javnih površina. Imali smo nekoliko slučajeva u Šibeniku u kojima smo to spriječili. Ako znamo ime i prezime osobe koja to radi reagiramo bez policije, a ako nam je identitet nepoznat, moramo intervenirati uz prisutnost policije", ističe on.
Još je apsurdnije da u prljanje javnih površina spada i bacanje mrvica golubovima i drugim pticama što ljudi, posebno djeca vrlo često rade. 

Komunalni redari i policija izveli su koordiniranu akciju u Splitu protiv žene koja je u zdjelici donijela uličnim mačkama komadiće friganih srdela zaostalih od ručka, malo pečene piletine i suhe mačje hrane. Policajci i komunalni redari ženu koja je pokazala malo brige i ljubavi prema uličnim mačkama policija je legitimirala i zabranili joj da hrani ulične mačke. Navodno je povod za intervenciju bilo to što ostavljajući hranu za mačke zagađuje ulične površine. Zbog prekršaja koji je počinila prijeti joj prekršajna kazna zato što je hranila ulične mačke i zato što je odbila komunalnom redaru dati svoje podatke.

Slučaj se čini bizarnim i potpuno besmislenim no nije tako. Riječ je vrlo ozbiljnom pitanju jer se iza njega krije primjena pravila koje će Hrvatska kao članica EU morati provoditi. Naime ako niste znali postoje i EU pravila o postupanju s uličnim mačkama, a ona nisu nimalo bezazlena. U Europskoj uniji već se nekoliko godina provodi projekt sterilizacije uličnih mačaka pod nazivom „Uhvati – steriliziraj – pusti“. Taj projekt morat će provesti i svi hrvatski gradovi, ali provedba još nije počela niti se o tome govori. Koliko se zna za sada samo Grad Zagreb namjerava uložiti znatna sredstva u sterilizaciju uličnih mačaka i edukaciju osoba koje hrane ulične mačke.

Iz kategorije: Vijesti