Sidebar Menu

Datum objave: 03. Veljača 2015

Povodom radova na Autobusnom kolodvoru donosimo vam zanimljivu priču o njegovoj prošlosti

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Gradnja šibenskog Autobusnog kolodvora počela je 1971. godine nakon dugih radova na stabilizaciji terena na kojem je trebao biti podignut. Problem je bio u tome što je objekt trebalo graditi na rahlom nasipu kojim je zatrpana uvala Draga. Sabijanje i stabilizacija nasipa obavljeni su tako dobro da ni danas nakon 44 godine na zgradi autobusnog kolodvora nema pukotana, a na prometnicama oko nje nema uleknuća usprkos golemom prometu koji se tu odvija. Autobusni kolodvor, u to vrijeme jedan od najljepših i najmodernijih objekata te vrste u Hrvatskoj i bivšoj državi, predan je na uporabu 1972. godine. Podiglo ga je šibensko poduzeće "Izgradnja" prema projektu arhitekta Ante Vulina. Rukovoditelj gradilišta bio je Boško Picula, a uspješnosti tog građevinskog poduhvata bitno je pridonio Ivan Bego, poslovođa u poduzeću "Vodovod", svojim poznavanjem mreže i pozicija ventila starog šibenskog vodovoda. Bego je bio posljednji stručnjak u Šibeniku koji u tančine poznavao vodovod kojeg je u Šibeniku izgradio otac modernog Šibenika, vizionar i prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika Ante Šupuk.
U isto vrijeme kada je građen Autobusni kolodvor poduzeće "Izgradnja" izgradilo je prema projektu arhitekta Igora Kolomba, zgradu dječjeg vrtića na Baldekinu te stambene objekte na Križu, Šubićevcu, Vidicima i ulici Matije Gupca. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.