Datum objave: 31. Prosinac 2014

Muzej betinske drvene brodogradnje ispunio sve uvijete

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatsko muzejsko vijeće potvrdilo da su ispunjeni svi stručni uvjeti za osnivanje Muzeja betinske drvene brodogradnje.

 

Na svojoj posljednjoj sjednici u 2014. Godini Hrvatsko muzejsko vijeće razmatralo je izvještaj Stručnog povjerenstva za utvrđivanje postojanja uvjeta za osnivanje Muzeja betinske drvene brodogradnje u Betini te ocijenilo da su ispunjeni svi stručni i zakonski preduvjeti za osnivanje te institucije na koju Betina i žitelji otoka Murtera čekaju više od 20 godina.

Budući da su sve pripreme već obavljene Muzej betinske drvene brodogradnje mogao bi otvoriti vrata posjetiteljima već idućeg ljeta.

„Muzeja betinske drvene brodogradnje bit će nukleus događanja i pokretač različitih društvenih, turističkih, kulturnih i inih događanja te će predstavljati krovnu ustanovu i autoritet na tom području. Kroz dosadašnji rad, prezentacije i aktivnosti vezane uz izradu projekata koji prethode otvaranju Muzeja lokalno stanovništvo postalo je svjesno njegove važnost i uloge razvoju Betine kroz brend brodogradnje što potvrđuje da smo bili u pravu kada smo taj projekt stavili na vrh liste naših prioriteta. Muzej će izravno utjecati na razvoj turizma, posebno kulturnog turizma, u Betini, Općini Tisno i na otoku Murteru ali i Šibensko – kninskoj županiji čiju će turističku ponudu ta institucija obogatiti na najbolji mogući način. Riječ je o vrijednom projektu koji za Općinu Tisno ima strateški značaj i atraktivnom turističkom proizvodu koji nam svojim potencijalima otvara omogućiti njegovog daljnjeg razvoja i stvaranja centra u kojem će, osim baštine, biti predstavljene i prirodne ljepote otoka Murtera. Sve to bit će čvrsta podloga za stvaranje brenda koji bi trebao bio prepoznat i izvan granica Hrvatske te poslužiti kao mamac turistima da ciljano posjete Betinu i otok Murter. Na to će se moći nadovezati ostale turističke djelatnosti koje sudjeluju u stvaranju sadržaja turističke destinaciju te se u konačnici pretvoriti u vrhunsku atrakciju hrvatskog turizma i istodobno revitalizirati naše tradicijske djelatnosti“ kazao je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno komentirajući vijest da je Hrvatsko muzejsko vijeće pozitivno ocijenilo projekt osnivanja Muzeja drvene brodogradnje u Betini.  

 

Iz kategorije: Vijesti