Datum objave: 19. Prosinac 2014

Suci porotnici moraju se izjasniti jesu li članovi stranaka ili ne

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Podržan prijedlog vijećnice Iris Ukić Kotarac da se svi suci porotnici morat će se izjasniti jesu li članovi političkih stranaka ili ne.

Svih 59 osoba koje je Gradsko vijeće Grada Šibenika danas predložilo za dužnosti sudaca porotnika morat će se očitovati jesu li članovi političkih stranaka ili nisu. Naime vijećnica Iris Ukić Kotarac uočila je da među predloženim kandidatima za suce porotnike ima članova političkih stranaka kojima je zakonom zabranjeno obnašanje te dužnosti. Da je njeno zapaženje točno potvrdili su i drugi vijećnici pa i sam predsjednik Gradskog vijeća Ivica poljičak.

Kako gradsko vijeće ne može utvrđivati je li netko član neke stranke ili nije prihvaćen je porijedlog vijećnice Ukić Kotarac da se svi predloženi kandidati za suce porotnike osobno izjasne jesu li članovi stranaka ili nisu  i to prije sjednice Skupštine Šibensko - kninske županije koja donosi konačno odluku o imenovanju sudaca porotnika.

Vijećnicu Ukić Kotarac podržao je predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak koji je kazao da politici nije mjesto na sudu.

Inače suce porotnike predlažu klubovi vijećnika prema broju vijećničkih mandata s kojima raspolažu. Na taj princip pozvao se i Petar Baranović vijećnik Narone stranke reformista. On je ukazao na propust da pri predlaganju kandidata za suce porotnike njegova stranka nije konzultirana. Prigovor je uvažen pa je na licu mjesta kao kandidat NRS-a predložen Neven Miškić.

 

Iz kategorije: Vijesti