Datum objave: 15. Prosinac 2014

Ministarstvo turizma podržalo projekt gradnje replike galije sv. Jurja iz 16. Stoljeća

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Replika galije iz 16. Stoljeća bit će nova turistička atrakcija Grada Šibenika.

 

Ministarstvo turizma dodijelilo je Gradu Šibeniku iz Fonda za razvoj turizma u 2014. godinibespovratnu potporu u iznosu dvjesto tisuća kuna za realizaciju projekta „Komunalna Galija sv. Juraj - ploveća povijest Jadrana“. Tim novcem bit će plaćena izrada tehničke dokumentacije za izgradnju replike originalne šibenske galije sv. Jurajaiz 16. Stoljeća koja će biti galija bit ploveći muzej, edukacijsko-prezentacijski centar Jadrana i turistička atrakcija.

Originalna šibenskagalija sv. Jurjasudjelovala je 7. listopada 1571. godine u bitkikod Lepanta, jednoj od najvećih i najvažnijih srednjovjekovnih pomorskih bitaka  čime je stekla pravo na istaknuto mjesto u svjetskoj pomorskoj baštini. Bitka kod Lepanta bila je najvećite ujedno i posljednjiratni srazgalija pokretanih veslimau pomorskim bitkama. Za Hrvatsku je zanimljiv podatak da je u toj bitki tijekom koje je poginulo čak oko 28 tisuća mornara i vojnika s obje zaraćene strane, sudjelovao najveći broj Hrvatska u povijesti pomorskog ratovanja.  najviše Hrvata ikada.

Replika galije sv. Jurja čiju gradnju je podržalo Ministarstvo turizma plovit će, kako je planirano, tijekom turističke sezone duž cijele hrvatske obale Jadranskog mora, od Umaga do Dubrovnika, a nakon turističke sezone bit će na vezu u uvali Škar na ulazu u kanal s. Ante.

Partneri Grada Šibenika u ostvarivanju ovog zanimljivog projekta su Muzej Grada Šibenika i Turistička ZajednicaGrada Šibenika

Iz kategorije: Vijesti