Datum objave: 12. Prosinac 2014

Šibenski beskućnici konačno na toplom:Otvoren Caritasov Centar za beskućnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon jedanaest mjeseci radova i opremanja prostora prihvatilišta, uz pomoć brojnih donatora i volontera,u šibenskoj Ulici braće Polića danas je otvoreno prihvatilište za beskućnike, zajednički projekt Caritasa šibenske biskupije i Grada Šibenika. Šibenik je tako  prvi put sustavno riješio pitanje smještaja beskućnika.

 

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burićrekao je kako nema ljepšeg božićnog dara od ovog, koji će Caritas šibenske biskupije i Grad Šibenik, zajedno darovati beskućnicima. „Prema prihvatilištu za beskućnike se nismo odnosili tako da samo formalno odradimo projekt, nego smo, našim sugrađanima-beskućnicima, uistinu željeli osigurati ljudske uvjete, odnosno da se osjećaju kao pripadnici društva i grada u kojem se vodi briga o njima. Ovo neće biti samo šturi, jednostavni kvadrati – o beskućnicima će se voditi briga počevši od domara pa do stručnih osoba koje će raditi na njihovoj resocijalizaciji“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

 

„Trebamo i mi beskućnicima reći svoje hvala jer u njihovoj nevolji, preko njihove nevolje, mi imamo mogućnost ostvariti se i kao ljudi i kao kršćani. Stoga, ovo je zajednička stvar i njih i nas, njihove potrebe i našeg puta na koji smo pozvani da se ostvarimo kao vjernici“, rekao je ravnatelj Caritasa biskupije Šibenik Don Anto Pavlović. Pavlović je iskazao i zadovoljstvo što je ideja o kojoj se raspravljalo godinama konačno realizirana, zahvalivši svima uključenima u projekt, a naročito biskupu Anti Ivasu, gradonačelniku Željku Buriću i županu Goranu Pauku.

 

Šibensko-kninski župan Goran Paukistaknuo je kako smo u teškim vremenima i možda nekad prije nije postojala ovolika potreba za ovakvim centrom, no da je nažalost ta potreba danas jača: „Tu je naša obveza, kao i svih onih koji su željni i voljni pomoći, tim veća i pokušavamo doskočiti na ovakav način – da im pokušavamo pomoći u vrijeme kad je najpotrebnije. Ovo je možda mali objekt, ali pokazuje humanost svih uključenih u projekt“.

 

Prostor je blagoslovio šibenski biskup Ante Ivas, rekavši pritom kako jedino u međusobnom susretu s drugim ljudima možemo pronaći mir. „Čovjek, onda i zemlja, može biti sretan, kako lijepo hrvatska riječ kaže,  samo u susretu. Ne može se biti sretan bez susreta s drugim i tako pronaći mir. Živimo, nažalost u  kulturi odbacivanja, a ne susreta s drugim, odbacuju se nažalost obitelji, odbacuju se stari i nemoćni, odbacuju se i beskućnici. Zato i trebamo što više susreta i to susreta u ljubavi,kao što je ovaj današnji.“, napomenuo je biskup Ivas.

 

S obzirom da je briga o beskućnicima obveza jedinica lokalne samouprave, Grad Šibenik je, za potrebe projekta, bez naknade, ustupio Caritasu šibenske biskupije prostor u svom vlasništvu u Ulici braće Polića, ukupne površine 127 m2, na rok od 20 godina. Pored tri velike sobe, s ukupno 16 ležajeva, prostor ima i dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, radnu sobu, sobu za čuvara, tuš-kabine.  Vrijednost radova procjenjuje se na  500.000,00 kn, no u izvođenju radova sudjelovali su brojni volonteri Caritasa. Grad Šibenik je u 2014.g. u Proračunu izdvojio 100.000,00 kn za radove na uređenju, a u 2015. god. planirana su sredstva u iznosu od 100.000 kn za rad prihvatilišta.

 

„Ovo nije kraj – nastavljamo dalje sa pričom, imamo kat iznad i odmah u sljedećoj 2015. godini ćemo zajednički napraviti nastavak ovog projekta, a uredit ćemo i pristupnu ulicu do prihvatilišta“,  rekao je Burić.

 

Iz kategorije: Vijesti