Datum objave: 09. Prosinac 2014

Foto i priča kapetana Bolanče:Kako sam od žeđi i gladi spasio jedriličara na Atlantiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Uspjeli smo doći do kapetana Ive Bolanče, člana Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik i dobiti ekskluzivnu izjavu o njegovom jutrošnjem podvigu na južnom Atlantiku kada je od žeđi i gladi na vrlo riskantan, ali i domišljat način spasio od žeđi i gladi nautičara u poznik godinama koji je na jedrilici plovio od Brazila prema Brisbaneu u Australiji.

„ Nije bilo lako na mareti prići tom starom čovjeku koji je plovio na jedra, na metar od njegovog broda, a da ga ne dotakneš jer bi mu oštetili jedrenjak. Nalazio se na 2 000 nautičkih milja od Brazila i oko 1 000 nautičkih milja od Brisbane i ostao bez vode i hrane. Znao sam da on neće moći na brod dignuti bačvu s vodom od 200 litara pa smo na parangal stavili na svakih 3 metra bocu s vodom i vriću hrane i tako mu omogućili da do njih dođe. Njegov sretan izraz lica i pozdrav neću nikada zaboraviti“, kaže kapetan Bolanča.

„Navika sam u u mom Primoštenu još dok sam bija dite bija uvik gledati tribali li kome pomoći i to što sam jutros napravi o ne smatram ničim posebnim jer je to usađeno u meni. Svjestan sam toga koliko je ta pomoć značila ovom starom jedriličaru jer je ako čoviku na moru koji ostane bez vode hrane i orijentacije takva pomoć je od životne važnosti. Meni je život prošao u pomaganju ljudima ne samo na moru nego i u lukama i marinama“, skromno zaključuje ovaj kapetan koji je zbog svog podviga izazvao pozornost javnosti.

 

Iz kategorije: Vijesti