Datum objave: 08. Prosinac 2014

Prihvaćen županijski proračun za 2015. bez amandmana o poticanju nataliteta

Diana Ferić
Diana Ferić

Proračun Šibensko – kninske županije za 2015. godinu „težak“ oko 139 milijuna kuna prihvaćen je danas na sjednici Županijska skupštine uglavnom glasovima vladajuće koalicije. Oporbeni SDP, HNS s nezavisnim vijećnikom Joso Slamićem i Nezavisna lista Stipe Petrine nisu za takav proračun podigli ruku.

 

Po riječima župana Gorana pauka proračun je manji od ovogodišnjeg za 5 milijuna kuna i to zbog manje novca od poreza na plaće te zbog toga što se ne zna hoće li Ministarstvo znanosti osigurati svoj dio za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca pa ni Županija nije za to predvidjela sredstva. Izdatci za socijalu, školstvo, zdravstvo, sport i gospodarstvu nisu dirali i ostaju na ovogodišnjoj razini. Predviđena su sredstva na idejni projekt nove bolnice, drugu fazu uređenja kanala svetog Ante i tvrđave svetog Nikole, simbolična sredstva od 100 000 kuna za razvoj gospodarskih djelatnosti na šibenskim otocima i tako redom.

 

Oporbena vijećnica Vlatka Duilo iz HNS –a kritizirala je takav proračun tvrdeći da se za oko 200 000 kuna povećavaju sredstva za Ured župna za reprezentaciju, promidžbu i druge potrebe, a da se istodobno ocima daje samo 100 000 kuna, zagori ni toliko te da je nula kuna predviđeno za komunalnu izgradnju.
Njezin kolega Petr Mišura predložio je amandman na proračun kako bi se za svako rođeno dijete u Županiji u 2015. Godini izdvojilo 1000 kuna. Njegov je prijedlog bio da se smanje vijećničke naknade za 10 posto što je 150 kuna mjesečno te 3 posto bruto plaće zaposlenika koji novac dobivaju iz županijskog proračuna i tako osiguraju sredstva za to. „Možda će ovo nekome zazvučati kao populizam, ali stalno slušamo kako ne možemo utjecati na školstvo, na dječje vrtiće i slično pa barem na ovo možemo utjecati“, kazao j Mišura. Broj novorođene djece, argumentirao je, od 2009. Godine do danas pao je s 1012 na 890.

 

Kao što je o očekivao, župan Pauk je to nazvao populizmom i miješanje krušaka i jabuka. „ Bil biste Vi da Va sad izvadim 1000 kuna iz džepa išli samo zbog toga praviti dijete“ , upitao je Mišuru. Taj amandman je većinom glasova odbijen.

 

Iz kategorije: Vijesti