Datum objave: 30. Studeni 2014

Predsjednički kandidat Ivan Rude otvorio težačku konobu na Starom pazaru

Diana Ferić
Diana Ferić

Konobu po uzoru na nekadašnje težačke šibenske konobe otvorilo je je večeras, na Starom pazaru u Šibeniku, Društvo Fortica kao prvi korak u revitalizaciji cijelog tog prostora koji je u povijesti bio „trbuh Šibenika“. Za to je prvenstveno zaslužan pokretač tog društva, šibenski odvjetnik, sada i kandidat za predsjednika RH, Ivan Rude koji taj projekt vodi već nekoliko godina , a Grad Šibenik im je po povoljnim uvjetima iznajmio prostor. Proteklih nekoliko godina taj je projekt stajao zbog nesporazuma konzervatora i njegovih kreatora koji su htjeli na Starom pazaru, u sklopu konobe , budu i gradele na kojem bi se pekle srdele, pidoče i druga hrana, a oni to nisu odobrili.

Zbog tpga je otvorena  malo drukčija konoba, a na sinoćnjoj fešti bilo je svega što čini tradicionalnu konobu – domaće spize i vina, domaće glazbe za koju su se pobrinuli Vojo Marković, Tonči Lučev i Nikica Širinić te tekstopisac i pjesnik Dinko Škevin, a dio folklora svakako je bila  i jedna od šibenskih oriđinala Branka Hajka koja je sve vrijeme agitirala za Rudu. Kao predsjednika. Vrhunac je bio kada se u prolazu Ulicom Stjepana Radića uz trubljenje u znak pozdrava Ivanu Rudi zaustavio novi autobus šibenskog Autotransporta u kojem je Rude stečajni upravitelj i čiji su ga radnici, uz ostale, potaknuli na kandidaturu za predsjednika.
„Sretan sam što se dogodio ovaj prvi korak u revitalizaciji Starog pazara. Ovo je ostvarenje mog davnog sna da zaštitimo pučku šibensku tradiciju iz kojeg miljea i ja potječem. Naš je cilj ovdje dovesti ljude i kroz ovu konobu, ali i kroz otvaranje zelene tržnice, štandova sa suvenirima i ribarnice, a kada ovdje dođu ljudi to će značiti i oživljavanje ovog prostora“, kazao je Ivan Rude.
Voditeljica projekta je Marija Vrcić, rođena Njemica koja se prije deset godina doselila u Šibenik s kojim je oduševljena . „Imamo puno volje i puno ideja i ovo je tek početak. Želimo vratiti život na Stari Pazar. U ovoj konobi će se spremati i nuditi samo domaća hrana, onakvu kakvu su spremale vaše bake a koristit ćemo “, kazala nam je.
Ivan Rude je otvaranje konobe iskoristio i za dodatno predstavljanje sebe kao kandidata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske pa je svim okupljenima podijelio svoje promidžbene novine pod nazivom „Vrijeme je!“ koje su sinoć stigle izravno iz tiskare.

 

Iz kategorije: Vijesti