Datum objave: 17. Studeni 2014

Četnički vojvoda Šešelj odgovoran je i za zločine na Miljevcima, pogledajte fotografije!

Diana Ferić
Diana Ferić

Javnost se i dalje snebiva nad činjenicom da, kako je kazala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, poludjeli ratni zločinac, četnički vojvoda Vojislav Šešelj umjesto da i dalje  sjedi u Haagu, divlja beogradskim ulicama i ponovno najavljuje stvaranje Velike Srbije. Odluka međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tijekom rata 1991. – 1995. godine da ga zbog teške bolesti nakon jedanaest godina jalovog suđenja pusti na slobodu četničkog vojvodu Vojislava Šešelja zgranula je posebno one koji su i izravno osjetili posljedice njegove zločinačke i huškačke politike, među kojima su i žitelji Šibensko – kninske županije.

 

Šešeljevi zločini na Miljevcima 1992. godine

Ne bi smjelo biti zaboravljeno da su „Beli orlovi“ zloglasna četnička paravojna postrojba čiji je vođa bio ratni zločinac Vojislav Šešelj ubijala, razarala, palila, pljačkala i zlostavljala na Miljevcima 1992. godine.

 

.Vojislav Šešelj se tijekom Domovinskog rata osobno pojavljivao na području današnje Šibensko – kninske županije, a ulicama Knina šetao je naoružan i s četničkom šubarom na glavi. Njegova paravojna četnička postrojba poznata pod imenima „Beli orlovi“, „Šešeljevci“ i „Osvetnici“ ubijala, razarala, palila, pljačkala i zlostavljala na Miljevcima 1991. i 1992. Godine. „Beli orlovi“ koji su se pojavili na Miljevcima bili su toliko okrutni i nemilosrdni da su ih s Miljevaca otjerali čak i neki jednako zloglasni oficiri JNA koji su bili pod izravnim zapovjedništvom Ratka Mladića, po svemu najvećeg i najzloglasnijeg ratnog zločinca na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Vikend pljačkaški i koljački pohodi

 

Šešeljevi „Beli orlovi“, što je borbeni naziv paravojnih postrojbi Srpskog četničkog pokreta, kao što je poznato počinili su teške zločine nad civilima i zarobljenicima i ostavili krvave tragove od istočne i zapadne Slavonije, do Korduna i Banije u bosanskom Podrinju su u suradnji s Arkanovcima na najbrutalniji način „očistili“ cijelu istočnu Bosnu, zvjerski su mučili i likvidirali zarobljene civile i vojnike u slavonskom Voćinu, ubijali su i silovali u Višegradu i Bijeljini, Hrvate kod Bosanskog Broda strijeljali i bacali u Savu, ubijali su civile u Škabrnji, u optužnici protiv Vojislavu Šešelju navodi se da su ubili preko 250 civila u pokolju na Ovčari, iživljavali su se u zarobljeničkom logoru nad hrvatskim zarobljenicima u Staroj Gradiški, strašne su zločine počinili nad civilima nakon pada Vukovara zatim na sarajevskoj Grbavici i napadu na Foču. „Belim orlovima“ čiji je vođa bio Vojislav Šešelj argumentirano se pripisuju masovne egzekucije, mučenja, etničko čišćenje, pljačke i silovanja. Najveći broj pripadnika „Belih orlova“ unovačen je iz redova pripadnika Šešeljeve Radikalna stranka na početku rata u Hrvatskoj. U vikend pljačkaške i koljačke pohode po Hrvatskoj kretali su javno iz centra Beograda, a okupljali su se trgu crkve sv. Marka. 

Manje je poznato da su „Beli orlovi“ odgovorni i za zločine nad hrvatskim pučanstvom na okupiranim Miljevcima tijekom 1991. i 1992. godine.

 

Autentična svjedočenja o zločinu, ali ga u optužnici nema

 

Autentična svjedočenja o njihovim „vikend pohodima“ moguće je naći u dokumentima koje su za sobom ostavili bivša JNA i milicija tzv. SAO Krajine. O njima piše i Slavko Lisica, oficir JNA kojem je Ratko Mladić, tadašnji zapovjednik Kninskog korpusa JNA, u rujnu 1991. godine povjerio organizaciju i vođenje napada na Šibenik: „Na zahtjev generala Vukovića primio sam jednu grupu „Belih orlova“ i dao im da pretresu planinu Prominu i Miljevački plato. Tvrdili su da su vojska, ali pili su bez mjere, bezdušno pljačkali, a njihova izvješća o stanju na terenu bile su obične izmišljotine. Vodio ih je neki tip koji se predstavljao kao poručnik vojske SAD-a. Nadimak mu je bio Čarli, a ja sam mu rekao da nije nikakav oficir već obični deterdžent za pranje suđa. Kasnije mi je prijetio da će me ubiti, da će mi skinuti glavu. Odgovorio sam mu tako što sam razoružao sve njegove "Bele orlove" i potjerao ih s Miljevaca. Nisam mogao da shvatim da u srpskom narodu postoje tako gramzivi i pohlepni ljudi spremni opljačkati sve i svašta pa čak i vojarnu JNA!“   Inače Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tereti Vojislava Šešelja, srbijanskog političara, predsjednika Srpske radikalne stranke i četničkog vojvodu za etničko čišćenje i ratne zločine u Voćinu i vukovarskoj bolnici, u BiH te za progone i likvidacije Hrvata iz Vojvodine. Miljevci se u optužnici ne spominju iako postoje izvorni dokumenti o zločinima koje su u miljevačkim selima i nad miljevačkim Hrvatima počinili njegovi „Beli orlovi“.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti