Datum objave: 13. Studeni 2014

Spašava li prijedlog iz Šibenika Slavonski Brod od zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu?

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska tvrtka JANAF, čini se, drži  ključeve za rješavanje problem emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koji već godinama truju zrak u susjednom Slavonskom Brodu, prema onomu što se čulo na današnjem 6. Susretu gradonačelnika u Šibeniku o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima na uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj koji organizira poslovni časopisa „Lider“.

 

Na panel diskusiji pod nazivom „Veliko čišćenje Hrvatske“, Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, postavio je pitanje kada će se zaista početi rješavanje pitanja konstantnog dugogodišnjeg zagađivanja zraka kojeg dišu žitelji Slavonskog Broda, po zdravlje ljudi i okoliš štetnim plinovima iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Ispostavilo se da nakon svega što se događalo, burnih prosvjeda građana Slavonskog Broda i pokušaja Hrvatske da se taj ekocid zaustavi, do danas zapravo ništa konkretno nije napravljeno.

 

Gradonačelniku Duspari odgovorio je  Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH koji je kazao da hrvatska vlast zna što se događa i da je svjesna problema s kojim je suočen Slavonski Brod zbog rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu. On je kazao da sva dosadašnja nastojanja Hrvatske da se taj problem riješi nisu imala željeli učinak zbog niza okolnosti. Jedan od ključnih problema je što susjedna Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije što otežava usklađivanje rada rafinerije s EU normama. On je naglasio da su od vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu i nadležnih državnih institucija Bosne i Hercegovine dobili obećanja, ali da do sada ništa od toga nije realizirano. Uzroci zastoja i pregovora koji su još uvijek na mrtvoj točki su loša gospodarska situacija u Bosni i Hercegovini te tamošnja politička heterogenost, a čini se, kazao je Sven Muller, da nema ni političke volje za modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu i usklađivanje njenog rada s ekološkim normama.

„Postoje obećanja, protokol i izjave bosanskohercegovačkih dužnosnika kao i vlasnika rafinerije, - kazao je on, - ali ne i volja da se nešto konkretno učini. Postoji i bosanskohercegovačka državna radna skupina, ali u njenom radu nema kontinuiteta zbog političkih previranja u susjednoj državi.“

On je upozorio da  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije prava adresa na koju je trebalo biti upućeno pitanje o problemu zaustavljanja emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i zagađivanja zraka u Slavonskom brodu, jer je za taj problem nadležno Ministarstvo gospodarstva, te dodo da bi svakako trebalo razmotriti mogućnosti koje proizlaze iz podatak ada je upravo hrvatski JANAF glavni transporter sirovine za rafineriju u Bosanskom Brodu te da bi JANAF mogao biti ako ne poluga, onda barem oslonac za polugu kojom bi rješavanje tog teškog problema konačno moglo biti pomaknuto s mrtve točke.

 

 
 
 
 

 

 

Iz kategorije: Vijesti