Datum objave: 13. Studeni 2014

Otpad:U Hrvatskoj je posljednjih godina čak 5 milijardi kuna završilo na smetlištima

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak pet milijardi kuna vrijednosti završilo je u Hrvatskoj na smetlištima u posljednjih pet godina zbog toga što se otpad ne selektira i ne reciklira, a u budućnosti se pravilnim gospodarenjem otpadom očekuje zaradio od 42 milijuna eura i otvaranje još 600 radnih mjesta u djelatnosti zbrinjavanja otpada, kazala je Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski sustav Ministarstva zaštite okoliša Republike Hrvatske na današnjem 6. Susretu gradonačelnika i poduzetnika tema kojeg su dosadašnjim rezultatima i aktivnostima na uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Na skupu sudjeluje i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

 

Najavila je kako će početkom 2015. godine u Hrvatskoj početi odvojeno prikupljanje otpada te da je cilj do 2020. godine selektirati najmanje 50 posto otpada i razviti takozvanu cirkularnu ekonomiju jer ono što je nekima otpad drugima je vrijedna sirovina. Najvažnija je edukacija stanovništva o selekciji otpada, a u tome pogotovu djece i mladih.

 

Komentirala je i rezultate akcije „Velika čistka“ koja se u Hrvatskoj provedena u 2013. I 2014. godine. „Najviše pozornosti u toj akciji izazvalo je zatvaranje nekih odlagališta, ali pokazalo se da je to bio dobar potez jer su se počele poduzimati aktivnosti za njihovu sanaciju“, istaknula je Sanja Radović Josić.

 

Skup su pozdravili ministar Zmajlović i, kao domaćin, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić koji je iskazao želju da svi gradonačelnici s tog skupa izađu osnaženi i spremni pokazati da su ljudi koji prvenstveno brane interes svojih građana i svojih gradova. Kao primejr dobre prakse istaknut je grad Umag koji od 2011. godine uspješno provodi projekt gospodarenja otpadom  u koji su uspješno uspjeli uključiti građane zahvaljujući eukativnoj akciji "Izdvajaj sve" i  i uključivanju u megaprojekt europskih zdravih gradova.

"Često se puta govori o otpadu kao problemu. To jest problem i predstavlja trošak, ali i prilika za poduzetničke ideje i pothvate, mogućnost za razvoj biznisa, ogroman potencijal za generiranje radnih mjesta.  Za to nisu dovoljni samo propisi koju su mrtvo slovo na papiru, ukoliko nisu provedivi, što je u Hrvatskoj bio slučaj. Ključna je politička volja. To je činjenica, a ne floskula – naglasio je Zmajlović te čestitao gradovima i općinama na rezultatima u posljednje dvije i pol godine; investiralo se u opremu i sanaciju odlagališta dvostruko više nego u osam i pol godina prije toga te u dvije godine 80 posto građana ima pristup nemoj vrsti primarne selekcije, a dvije godine prije toga imalo je tek 40 post", istaknuo je ministar Zmajlović.

 

Veliko čišćenje Hrvatske: što se dogodilo u godinu dana u zaštiti okoliša“, samo je jedna od od tema 6. Susreta gradonačelnika i poduzetnika koji j jutros počeo u Solarisu, a na njemu sudjeluje i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, Uglavnom će biti riječi o dosadašnjim rezultatima i aktivnostima na uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Na skupu sudjeluju i suradnici iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o sufinanciranju projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. Godini te o mogućnost financiranja projekata gospodarenja otpadom EU sredstvima

 

Iz kategorije: Vijesti