Datum objave: 05. Studeni 2014

Dr. Županović: Iza blokade žiro računa Bolnice stoji županijska vlast, žele da ne uspije sanacija

Diana Ferić
Diana Ferić

Politika odnosno županija vlast i osobno župan Goran Pauk  stoje iza odluke županijskog Zavoda za javno zdravstvo da bez pokušaja dogovora pa i upozorenja  ovrhom  od šibenske bolnice naplatio dug za obavljene mikrobiološke pretrage  koji potječe još iz 2001. i 2002. godine čime su im blokirali žiro račun, uvjeren je dr. Ante Županović, sanacijski upravitelj bolnice. To je tvoreno kazao na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi izvijestio javnost o tom, nazvao ga je, sramotnom potezu  županijske vlasti. Po njegovim riječima to što tvrdi podupire i reakcija župana Pauka  s kojim se sastao nakon što je ga ovrha"sjela" na bolnički račun tražeći od njega  da se takve stvari ne rade već da se sjedne za stol i dogovori kako će dug biti vraćen. On mu je, tvrdi,  odgovorio  da je ravnateljici  Zavoda  kazao  samo neka radi po Zakonu  i da se u to ne želi miješati. "  Ogorčen sam takvim odnosom župana prema bolnici kojoj je Županija i vlasnik. Dok  se dogovaramo s većinom dobavljača odnosno  veledrogerijama o načinu naplate njihovih potraživanja i dok se  većina njih  odriče kamata županijski zavod   radi suprotno i  ovrhom  naplaćuje svoja potraživanja uz debelu kamatu.  Ravnateljica Zavoda Sutzi Vatavuk mi je kazala kako to nije bila njezina samostalna odluka  nego da joj je to naložilo Upravno vijeće, a znamo  da  su u vijećima ljudi koje bira politika, a ne struka", ističe Županović. On smatra da iza svega stoji pokušaj  županijske HDZ -ove vlasti  da osujeti sanaciju bolnice te da ih nije briga što to rade preko leđa pacijenata i zaposlenika bolnice.

Riječ je o dugu  u kojem glavnica čini oko 1,1 milijun kuna, a kamate su još  1,7 milijuna kuna.  Kamate dnevno skaču za 3 000 kuna. Inače, Bolnica tom zavodu ukupno do sada duguje, bez kamata, oko 3 milijuna kuna. Blokada, rečeno je na konferenciji neće dugo trajati jer očekuju  priljev sredstava od HZZO -a.

Ksenija Slavica, financijska direktorica  šibenske bolnice objasnila je kako  dug koji je sada stigao na naplatu nitko nikada nije spominjao  pa ni kada su sa  županijskim Zavodom za javno zdravstvo  ove godine sklopili ugovor o obročnoj naplati duga iz 2011. godine koji redovno vraćaju.

" Jesu li u Zavodu svjesni da oni žive od bolnice i usluga koje za nas rade. Što bi bilo kada bismo se mi okrenuli tržištu i angažirali nekog drugog, ali meni to ne pada na pamet", ističe dr. Županović apelirajući na županijsku vlast da shvati kako ne može raditi protiv ustanove za koju je odgovorna. "Dug  zbog kojeg nam je blokiran  račun star je više od 10 godina. Što su radili do sada. Svake godine  Zavod  Županiji kao osnivaču podnosi izvješće i za sve se i do sada znalo. Tu očito nema samo moralne nego i kaznene i prekršajne odgovornosti", smatra dr. Županović.

Podsjetio je i kako  se bolničko poslovanje stabilizira i kako su uspjeli različitim racionalizacijama uštedjeti oko 6 milijuna kuna. Veliki teret im je i kredit ok 67 milijuna kuna koji je digla prošla uprava. Dodao je kako bi se o uvjetima  tog kredita moglo pričati, ali da on u to ne želi ulaziti, ali je pozvao novinare da istraže tu temu.

Iz kategorije: Vijesti