Datum objave: 04. Studeni 2014

Tvrđava sv. Mihovila među najuspješnijim projektima financiranim iz EU fondova u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak i ravnateljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika Gorana Barišić-Bačelić, prisustvovali su danas svečanom predstavljanju rezultata provedbe projekata iz 2. poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu i turističku infrastrukturu u okviru prve prioritetne osi Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. – 2013, a koje se održalo u Slavonskom Brodu. Među 19 projekata poslovne i turističke infrastrukture 2012. godine u ukupnoj vrijednosti od 163 milijuna kuna predstavljeni su i rezultati šibenske tvrđave Sveti Mihovil.

Predstavljajući financijski aspekt fondova EU s naglaskom na njihovu održivost nakon provedbe, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić, posebno je istakao tvrđavu sv. Mihovila kao uspješan primjer.

„Već u prvoj godini tvrđava je uspješno etablirana kao mjesto vrhunskih kulturnih događanja i jedan je najuspješnijih turističkih projekata u 2014. Tomu je potvrda velik broj posjetitelja, ali i nagrade struke, među kojima se ističe nagrada za kulturnu atrakciju godine na Danima hrvatskog turizma, te možda najbolji dokaz da se lokalnoj zajednici itekako isplati ulaganje u turizam i obogaćenje turističke ponude“, istaknuo je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

 Napomenuo je i da je u samo četiri mjeseca od otvorenja tvrđavu posjetilo više od 100 tisuća posjetitelja, od čega je 11 tisuća pratilo je večernja događanja na ljetnoj pozornici, ali i da je ovo tek početak velike priče o šibenskim tvrđavama i šibenskom turizmu.

 Poziv je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru prve prioritetne osi Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. U 2. pozivu ugovoreno je 19 projekata poslovne i turističke infrastrukture 2012. godine u ukupnoj vrijednosti od 163 milijuna kuna (EU udio: 117 milijuna kuna, nacionalni udio: 46 milijuna kuna). Cilj projekata je jačanje sektora malog i srednjeg poduzetništva te stvaranje novih radnih mjesta.

 

Uz projekt tvrđave sv. Mihovila predstavljen je još jedan šibenski projekt, onaj uređenja šetnice u kanalu sv. Ante Javne ustanove zaštićenih prirodnih vrijednosti Šibensko-kninske županije.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti