Datum objave: 21. Listopad 2014

Šibeska bolnica nabavila uređaj za bolje i bezbolnije razbijanje mokraćnih kamenaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Laserski uređaj za "razbijanje" mokraćnih kamenaca, Holmium laser, nabavila je Opća bolnica u Šibeniku za potrebe  Odjela kirurgije i  urologije, a u javnosti su ga danas predstavili  urolozi,dr. Danijel Reljić i dr.Marin Paić, koji je i pomoćnig sanacijskog upravitelja za bolnički sustav. Riječ je o uređaju koji kamence doslovce pretvara u prašinu. "Nakon što urolog endoskopskim instrumentom pristupi kamencu  u mokraćnom mjehuru, mokraćovodu ili bubregu kroz taj instrument se uvlači laserska sonda kroz koju se emitira puls svjetlosne energije koja razbija kamence", objasnili su ti šibenske urolozi zadovoljni što će pacijentima moći pružiti ugodnije i efikasnije liječenje  mokraćnih kamenaca. Ta suvremena metoda omogućava i brži oporavak nakon operacije pacijent ne mora ostati u bolnici.

Takve su se operacije i do sada  radile u šibenskoj bolnici, ali  se koristila zastarjelija tehnika mrvljenja kamenaca.

"Na Odjelu kirurgije i urologije Opće bolnice Šibensko - kninske županije godinama razvijamo endoskopske operacijske tehnike, nabavljamo nužnu skupocjenu opremu i provodimo stalnu edukaciju osoblja", kazali su dr. Reljić i dr Paić.

Uređaj  stoji čak 300 000 kuna, a nabavljen je vlastitim sredstvima Bolnice uz donaciju od 10 000 dolara Hrvatsko-američke humanitarne zaklada sa sjedištem u New Yorku.

Iz kategorije: Vijesti