Datum objave: 14. Listopad 2014

Udruga Franak u Šibeniku:Tužbama protiv banaka, ako ništa drugo, spriječavate zastaru

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 200 građana odazvalo se javnoj tribini koju su volonteri Udruge  Franak večeras održali u  Solarisu  za  šibensko području, na svojevrsnoj turneji  po  mnogim hrvatskim  gradovima. Budući da dalje dobivaju brojne pozive i  E mail poruke s dužnika  koji imajukredite u švicarskim francima kako bi trebali postupiti prema bankama nakon presude Visokog trgovačkog suda za povrat preplaćenih kamata. natoč toj pravomoćnoj presudi  banke zasad nemaju pozitivne odgovore prema klijentima jer smatraju da su kamate mijenjale s valjanim razlogom. Vrhovnom sudu podnesen je zahtjev za reviziju na presudu o čeka senjihova odluka.

 

Građane je i večeras zanimalo  ima li smisla podizati privatne tužbe protiv banaka, koliki su izgledi da spor dobiju,  kada se očekuje odluka Vrhovnog suda , kada nastupa zastara i slično.  Aktivisti  udruge istaknuli su kako oni ne smiju niti imaju pravo nekog  navoditi na podizanje sudske tužbe i da je to osobna odluka i rizik svakog pojedkinca, ali mogu  davati opća objašnjenja. Istaknuli su kako  svaka tužba sa sobom nosi rizik da spor neće biti pozivno riješen, ali da je u ovom  slučaju puno argumenata na strani  onih  koji  tuže banke i da su veliki izgledi da će spor dobiti, a tomu u prilog ide i uskustvo Mađarske i  Srbije. „ Ako ne podignte tužbu izlažete se opasnosti zastare  koja se prekida danom podnošenja sudske tužbe“, objasnili su. Udruga je pripremila  novi, drugi predložak za slanje zahtjva bankama za povrat preplaćenih kamata u kojem se banake upozorava  da ih  se može i prekršajno prijavit ako ne postupe po pravomoćnoj presudi.

 

Poslali su upite na adresu 4000 svojih članova o tomu jesu li  podijeli privatn tužbe. Pedeset ih je potvrdno odgovorilo, a jedna slučaj je za sada pozitivno rješen.

 

Udruga Franak  ima 21 000 članova no nisu s tm zadovoljni  jer  procjenuju da je u Hrvatskoj puno više građana koji imaju kredite u švicarcima i koje su banke  oštetile jedostranim povećanjem kamata Pozivaju ih da se uključe u rad udruge kko bi bili jači u pregovorima , a treba im i što više volontera. Pozvali su i hrvatsku vladu  da   zaštite svoj građane  i omoguće im da im se njihov novac vrati. Zaključili su rečenicom da vjeruju da u ovom lučaju pravda da nije tako slijepa.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti