Datum objave: 10. Listopad 2014

Uz Svjetski dan beskućnika:Uskoro otvaranje prihvatilišta u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Napreduje gradnja prihvatilišta za beskućnike u Šibeniku u što se uvjerio danas i gradonačelnik Željko Burić koji je u povodu Svteskog dana beskućnika obišao taj prostor u pratnji Miljenka Jukića, zamjenika ravanatelja aritasa šibenske biskupije. Njavili su skorašnje otvaranje tog centra,priopćili su iz reda gradonačelnika.

 

Projekt je započeo u siječnju ove godine, kada je Grad Šibenik ustupio Caritasu šibenske biskupije prostor u svom vlasništvu u Ulici braće Polić, bez naknade i na rok od 20 godina te osigurao u proračunu 100.000,00 kuna za njegovo uređenje.

 

„Zahvaljujem brojnim donatorima i volonterima koji su pomogli i pomažu da prihvatilište uredimo i opremimo što kvalitetnije“, kazao je na Svjetski dan beskućnikagradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.  Gradonačelnik je napomenuo kako prihvatilišta ne rješavaju problem beskućništva, jer pravo rješenje je u tome da se ljude osposobi i vrati u samostalan život.

 

„No, ovo je projekt koji će im omogućiti da se osjećaju „kao ljudi“ i naravno, da osjećaju da ih njihovi sugrađani primjećuju i vode računa o njihovim potrebama. Ponosan sam što ovdje nije riječ o odnosu gdje ne dajemo nešto samo da nešto učinimo, nego da stvarno nudimo kvalitetan smještaj na pristojnoj ljudskoj razini“, istaknuo je. Burić je dodao kako je najbolji dokaz tomu da Šibenčani mare za svoje beskućnike činjenica da su brojni građani bili uključeni u projekt. „Grad je imao prostor, a Caritas volju i želju da bude nositelj projekta, što je čak puno teži i zahtjevniji dio posla. Nemojmo zaboraviti da je sve odrađeno jako kvalitetno, a da je odrađeno donacijama obrtnika, poduzetnika, pa čak i naših školaraca, odnosno učenika koju su svoju praksu stjecali u radu na jednoj plemenitoj humanitarnoj osnovi“, rekao je.

 

 „Učinili smo sve da ovaj prostor ne bude samo smještaj nego i dom“, rekao je zamjenik ravnatelja Caritasa šibenske biskupije Miljenko Jukić. „Riječ se o prostoru površine oko 130 četvornih metara s tri sobe, dvije trokrevetne, jednom dvokrevetnom s mogućnošću postavljanja dodatnih kreveta na kat. Imaju dvije kupaonice i dva sanitarna čvora, a imaju i praonicu s perilicom i sušilicom tako da mogu oprati svoju odjeću. Isto tako imamo i kuhinju te jedan dnevni boravak gdje će beskućnici moći boraviti u hladnijim danima“, dodao je.

 

Vrijednost radova procjenjuje se na 600.000,00 kn, a Grad Šibenik je u 2014.g. u proračunu izdvojio 100.000,00 kn za rad prihvatilišta.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti