Datum objave: 10. Listopad 2014

Dogradonačelnik Mileta:U projektu uređenja Poljane mijenja se samo broj etaža podzeme garaže

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedina izmjena u postojećem projektu uređenja Poljane i izgradnje podzemne garaže bit će povećanje s jedne na tri etaže, a u budući izgled i prometna rješenja predviđena tim projektom neće se dirati. U toku su dogovori čelnih ljudi grada Šibenika s timom koji je izradio projekt uređenja Poljane o unošenju u njega garaže s tri etaže, a pregovaraju i o potpisivanju ugovora za izradu izvedbenog projekta.

 

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika ističe da rade sve kako bi do kraja 2015. godine objavili natječaj za izvođača radova izgradnje podzemne garaže i uređenje Poljane. „Poznate su mi primjedbe na ulaz u buduću garažu koji je predviđen ispod balkona kazališta kao sumnje da će se takvim rješenjem, kada garaža bude izgrađena usporiti promet glavnom ulicom, ali te primjedbe ne stoje jer je do ulaza predviđena dovoljna duga staza tako da se neće stvarati kolona na Ulici Stjepana Radića. Predvidjeli smo i četverokrako križanje. Treba shvatiti da se gužve u gradu ne stvaraju zbog velikog broja automobila nego zbog nedostatka parkirališnog prostora“, objašnjava Mileta.
 

 

Za aktualnu gradsku vlast izgradnja podzemne garaže na tri etaže je jedna od glavnih komunalnih i razvojnih prioriteta. „Da je ta garaža nužna potvrdile su i ankete koje su provedene sa stanarima, poduzetnicima i turistima u staroj gradskoj jezgri u sklopu projekta Jewell koji su na prvo, drugo i treće mjesto na listi onoga što je potrebno za oživljavanje povijesne jezgre stavili parkirališni prostor. Čekati neka druga rješenja poput premještanja vatrogasnog doma i uređenje garaže na tom dijelu nema smisla jer to je još uvijek samo ideja za ostvarenje koje nisu stvorene još nikakve pretpostavke“, ističe Mileta.
 

Grad  Šbenik je prošlog proljeeća naručio geotehnička ispitivanja i sondiranje terena ispod Poljane koja su pokazala da  nema prepreke za gradnju podzemne  garaže s više etaža.

 

Razmatraju različite modele financiranja izgradnje podzemne garaže ispod Poljane, ali je najizglednije da će investitor biti Grad Šibenik odnosno Gradski parking. Uređenje Poljane i izgradnja podzemne garaže koštat će oko 35 milijuna kuna.
 

 

Projekt uređenja Poljane koji izradio je autorski tim u kojem su Iva Duboveček, Pavle Šimetin, Ivana Tutek i Izvor Simonović Majcan. Izabran je kao najbolji za vrijeme bivše koalicijske vlasti.Ocijenjeno je da nudi najbolje prometnom rješenju ulaza u garažu, prezentaciju arheoloških ostataka i rješenje plohe trga.No tada su se čule i tvrdnje nekih stručnjaka da je kod izbora najvećim dijelom presudio predviđeni broj od 107 parkirališnih mjesta jer se bivša vlast protivila većem broju parkirališnim mjesta smatrajući da za njih nema ekonomskog opravdanja.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti