Datum objave: 10. Listopad 2014

PRENOSIMO:Arkanovac se pokajao zbog ubojstva bračnog para na Miljevcima pa mu smanjili kaznu

Diana Ferić
Diana Ferić

Pet godina zatvora oprostio je Vrhovni sud HrvatskeBobanu Arsiću, pripadniku zloglasne Dobrovoljačke gardeŽeljka Ražnatovića Arkana, koji je zbog ratnog zločina, ubojstva bračnog paraMate iMarije Bačić, na 20 godina zatvora u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Splitu., prenosimo s portala Slobodne  Dalmacije.

Kazna mu je umanjena za dodatnih šest mjeseci koliko je proboravio u pritvoru u “SAO Krajini”. Arsić je osuđen u ožujku ove godine, 22 godine nakon zločina u kojem su u zaseoku Bačić na Miljevačkom platou ubijeni Bačići. Tijekom “akcije čišćenja” Arsić im je u kuću ubacio bombu i domaćina dokrajčio iz automatske puške.

Nakon zločina, uhićen je od strane vlasti “SAO Krajine”, šest je mjeseci proveo u pritvoru, a suđenje mu je u Kninu trebalo početi dva dana prije Oluje. Akcija Oluja tako ga je spasila dugogodišnjeg zatvora, a tada je mogao dobiti i smrtnu kaznu, odnosno 40 godina zatvora.

Vlasti u “Krajini”, odnosno vojna istražna tijela JNA, na mjestu su zločina napravili detaljan očevid i sačuvali materijalne dokaze. No, nakon Oluje, i nakon što je hrvatsko pravosuđe preuzelo predmet, na sve je pao debeli sloj prašine.

Optužnica tek 2012.

Optužnica je podignuta tek 2012., kada je raspisana i tjeralica. MUP-u je za raspisivanje tjeralice trebalo osam godina, i to unatoč činjenici da su nalog za tjeralicom dala čak dva različita istražna suca. Cijelo to vrijeme Arsić je živio u BiH, odakle je nestao neposredno prije raspisivanja tjeralice. Prema neslužbenim informacijama, novi dom pronašao je u Azerbajdžanu.

Vrhovni sud našao je nekoliko olakotnih okolnosti za Arsića koji je, prema vlastitom svjedočenju, sudjelovao i u napadu na policajce u Borovu Selu. Prema mišljenju Vrhovnog suda, Arsić je tijekom ispitivanja pred bivšim Vojnim sudom u Banjoj Luci priznao zlodjelo, te je prijavio događaj zapovjednicima zajedno sa suborcem Nebojšom Marinkovićem. Nakon zlodjela je, kaže Vrhovni sud, iskazao kajanje, “pa se ne može tvrditi da je lišen svakog oblika suosjećanja prema nezaštićenom civilnom stanovništvu”.

Dokaz za te tvrdnje Vrhovnog suda trebao bi biti u iskazu koji je javno dostupan. U tom iskazu, Arsić je ustvrdio kako je Matu i Mariju Bačić ubio u - samoobrani. Ustvrdio je da je Bačić bio naoružan, da je u kući vidio kumulativnu minu, te da je nesretni čovjek čak povukao pištolj na njega. Negirao je da je u kuću bacio bombu, odnosno - pokušao je lagati o svakom detalju zločina.

Prema svjedočenju Marinkovića, pokazalo se da je Arsić upao u zaselak samo s namjerom da zlostavlja 15-ak civila. Prvo je zapovjedio da mu ispeku meso i daju vino, a kada se najeo i napio, postrojio ih je uza zid i tražio da pjevaju četničke pjesme.

Kako su ljudi bili sleđeni od straha, i nisu mogli pjevati, pucao im je oko glave, a na koncu je u kuću ubacio bombu koja je ubila Mariju Bačić. Iz kuće je ranjen ispuzao Mate Bačić kojem je Arsić ispalio metak u čelo.

Arsićev su iskaz tužitelji u “SAO Krajini” ocijenili kao neistinit, te su uskoro podigli optužnicu. Istražnog suca koji ga je tada ispitivao zanimalo je kako je mogao biti siguran da vidi kumulativnu minu u kući.

“Gospodine. Ja sam bio među prvima u napadu na Borovo Selo i ako ja nisam naučio šta je to kumulativna mina, onda ne znam tko je to mogao naučiti” – odgovorio je Arsić na pitanje - naravno, pun kajanja i “suosjećanja za nezaštićeno civilno stanovništvo”, piše Mario Kavain u Slobodnoj Dalmaciji.

 
 
 
 

 

 

Iz kategorije: Vijesti