Datum objave: 09. Listopad 2014

Doznajemo kakva će biti regulacija prometa dok se bude uređivalo raskrižje na Baldekinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje raskrižja na Baldekinu, koje će početi u studenom, neće niti na jednom dijelu zaustaviti promet Ulicom Stjepana Radića, a u funkciji će, uz poseban režim vožnje biti i donji dio Bosanske ulice. Gornji dio te ulice morat će biti jedno vrijeme zatvoren za sva vozila osim interventnih, ali će se i za to razdoblje naći alternativni prolaz, kako doznajemo od Danijela Milete, zamjenika gradonačelnika Šibenika. „Kada bismo zatvorili promet radovi bi trajali najviše 60 dana, no ocijenili smo da to nema smisla te da je bolje da traju 100 dana, koliko je sada ugovoreno, a da ne blokiramo promet. Raskrižje će se uređivati u nekoliko faza kako bi promet uglavnom sve vrijeme mogao aukcionirati. Prva faza bi trebala biti završena do Božića ove godine“, ističe Mileta.

 

U razgovoru s njim doznajemo kako je riječ i složenoj investiciji u kojoj treba ukomponirati potrebe i interese i komunalnih tvrtki – Vodovoda, T-coma i Elektre jer će i oni mijenjati svoje instalacije koje se nalaze ispod Bosanke ulice. „To je prava šuma različitih instalacija koje su isprepletene i šire se u različitim pravcima i upravo sada dogovaramo što će tko, kako i kada raditi. To mora biti maksimalna koordinacija za koju je zadužen izvođač radova, tvrtka „Sarađen“. Normalno je da takvi zahvati traže razumijevanje stanara, poduzetnika, pješaka, vozača dok radovi budu trajali. Nešto moramo svi zajedno pretrpjeti da bi imali uređenu komunalnu infrastrukturu. Kada raskrižje bude uređeno to će ne samo značiti sigurniji i lakši promet nego će i uljepšati taj kvarti podići njegovu vrijednost i kvalitetu života u njemu.
 

 

Tako će kada se bude uređivalo samo raskrižje biti zatvoren jedan prometni trak prema crvenom i plavom neboderu pa će se za to vrijeme prometovati samo jednim prometnim trakom. Mijenjat će s jedno vrijeme za vozače i način izlaska i ulaska na Trg Andrije Hebranga pa će s e, dok radovi budu trajali koristiti samo sadašnji ulaz i izlaz na Ulicu Stjepana Radića kod kafića Kula, ulica ispred male pijace na Baldekinu bit će dvosmjerna. Isto tako će se jedno vrijeme, dok budu trajali radovi na donjem dijelu Bosanske ulice za prometovanje koristiti sadašnje neasfaltirano parkiralište uz nju.
Kada raskrižje bude uređeno stanari zgrada i kuća na Trgu Andrije Hebranga u to će naselje skretati pod oko 180 stupnjeva s Bosanke ulice i ulazit će dalje cestom kojom se sada ulazi u to naselje, ali će uz nju biti uređeno i parkiralište, a iz naselja će izlaziti pravcem koji će prolaziti dijelom na kojem se sada nalaze garaže, kako pokazuje projekt na našoj fotografiji.
 

Projekt raskrižja Ulice Stjepana Radića i Bosanske ulice i dalje izaziva polemike tomu je li izabrano najbolje prometno rješenje no Mileta to više ne želi komentirati:“ Mislim da je to deplasirano. U posljednjih 10 godina sve su gradske vlasti obećavale da će urediti to raskrižje, bilo je najmanje četiri -pet različitih rješenja. Mi smo se odlučili za regulaciju prometa semaforima i to je gotovo. Dok su sve prijašnje vlasti o tome samo pričale mi ćemo to realizirati i to je on o što je po meni najvažnije. Kada je riječ o tomu hoće li to usporavati promet ne može se gledati samo to raskrižje nego cijela ulica Stjepana Radića na kojoj je više semaforiziranih raskrižja te niz pješačkim prijelaza što usporava promet i nemoguće je uvesti zeleni val“, naglašava Mileta.

Ugovoreni radovi na uređenju raskrižja na Baldekinu stoje 2,8 milijuna kuna, manje nego što je predviđeno u proračunu. No ostatak će poslužiti za moguće dodatne radove jer situacija će biti do kraja jasna jedino kada se to raskrižje i Bosanska ulica raskopaju.

 

Iz kategorije: Vijesti