Datum objave: 04. Listopad 2014

Rimske Bakanalije u zaleđu Vodica: Hrana, vino, trbušne plesačice i Čuvari ritma

Diana Ferić
Diana Ferić

Rimsko naselje Arausona, na lokalitetu Velika Mrdakovica, u zaleđu Vodica oživjele su večeras Bakanalije u čast rimskog boga Bakhusa uz jela, kako organizatori tvrde, spravljana po rimskoj recepturi, aromatično vino kakvo se pilo u rimsko doba, trbušne plesačice i Čuvare ritma, bubnjare. Posjetitelji su, da doživljaj bude potpun na glavi lovorom vijenac, a na sebi rimske toge koje su kupili za 20 kuna i služile su im kao ulaznice na to zanimljivo događanje uz koje su mogli u neograničenim količinama konzumirati jelo i piće, spravljano, kako ističu organizatori po rimskoj recepturi. Isticale su se rimske kobasice - lucanicae, rimski kruh - libum i rimske slastice - gastris i globos, za dobro raspoloženje podigao je conditum paradoxum - rimsko vino s medom . Voditelj programa bio je Toni Brajković, kustos Muzeja Grada Šibenika koji radi na tom lokalitetu.
Program je počeo u 18 sati rimskim liberalijama, posvećivanjem vinograda i maslinika, zazivanjem plodnosti prirode i blagostanja, a zatim se nastavio veselim bakanalijama.

Rekonstrukcija rimskih bakanalije trebala bi prerasti u jednu od atrakcija u kojoj će turisti moći uživati na arheološkom nalazištu Velika Mrdakovica na vodičkim području, a koja će obogatiti turističku ponudu Vodica zahvaljujući tomu što je taj projekt ušao u zajednički program HERA – program održivog turističko upravljanje jadranskom baštinom koji će se provoditi u šest zemalja regije, a financirat će iz pretpristupnog fonda IPA.

Arheološki lokalitet Velika Mrdakovica, na kojem su otkriveni zanimljivi nalazi iz rimskog doba, ušao je u projekt jer je jedini u Županiji, prije nekoliko godina kada je taj program iniciran, imao kompletiranu dokumentaciju, objasnio je Drago Matić, ravnatelj Razvojne agencije. U užem izboru bili su i druga faza stalnog postava Muzeja grada Šibenika i obnova palače Rossini, ali za te investicije nije postojala potrebna dokumentacija.
Iskapanje Velike Mrdakovice počelo je prije 40 godina i tada je i stalo, a nastavio ih je 2011. godine Toni Brajković, kustos šibenskog Muzeja zanimajući se za tamošnju nekropolu. Do danas je pronađemo niz važnih nalaza.

 

Iz kategorije: Vijesti