Datum objave: 29. Rujan 2014

Proslavljen blagdan sv. Mihovila:Nikad veća procesija u čast zaštitnika Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Beskrajnom se činila procesija koja je jutros u povodu blagdana svetog Mihovila, zaštitnika Šibenika prošla njegovim središtem, od katedrale, preko Kalelarge i Poljane pa onda obalom ponovno do katedrale na kojoj je održano misno slavlje koje je predvodio kardinal  Josip Bozanić. U procesiji je bilo više tisuća ljudi, mnogi su kazali, nikad toliko – crkveni velikodostojnici, predstavnici svih župa u Šibensko – kninskoj županiji pod svojim zastavama, predškolska djeca, osmoškolci, gimnazijalci, predstavnici civilne lokalne vlasti i mnogi drugu vjernici i štovatelji svetog Mihovila. Trg ispred katedrale bio je premalen da ih sve primi na središnjoj svečanosti.

 

Šibenski biskup Ante Ivas pozdravljajući ih istaknuo je kako je lik svetog Mihovila sa Šibenikom povezan od njegovog osnutka i;nalazi se na prvom gradskom statutu, uklesan je na mnogim mjestima u povijesnoj jezgri, pod njegovim likom borili su se pripadnici 113. Brigade u Domovinskom ratu s drugim braniteljima, a on je Šibeniku, kazao je itekako kao zaštitnik potreban i danas, da ga štiti i vodi i da mu pomogne da sačuva svoju tradiciju i dušu.

 

"Zato nas zaštitnik svake godine pita tko nam je Bog i jesmo li ga zaboravili ili zamijenili onima koji ljudima truju pamet i srce, ruše svetost obitelji i kradu mu dušu bez koje ne može biti ni čovjek, ni obitelj ni narod slika Božja", kazao je biskup Ivas.

Kardinal Bozanić je najprije govorio o Šibeniku kao gradu pjesme i  borbeme odlučnosti što su, kazao je, i odlike anđela. "Uvjeren sam da je malo mjesta na svijetu toliko prolilo suza i toliko krvi, a da u njemu još uvijek živi pjesma i slavlje Bogu. Koliko je ovaj grad i ova biskupija propatila u Domovinskom ratu, koliko je ljudi ubijeno na svojim ognjištima, koliko je branitelja stradalo, koliko je bilo ranjenih i prognanih, dovoljno da čovjeka potrese. Može li itko razuvjeriti vjerovanje crkve da u toj teškoj borbi presudnu ulogu nije imao zaštitnik Šibenika sveti Mihovil", naglasio je kradinal Bozanić, a nakon toga se obrušio na kaos u svijetu izražavajući solidarnost sa svim napadnutim narodima, a vrlo kritički je govorio i o stanju u Hrvatkoj što donosimo u posebnom prilogu.
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti