Datum objave: 26. Rujan 2014

Svečana sjednica Gradskog vijeća:Nagrade,svečani ton, ali i "eho" slučaja Azimut

Diana Ferić
Diana Ferić

Minutom šutnje u spomen na sve Šibenčanke i Šibenčane koji su u Šibeniku živjeli od njegovog  osnutka 1066. godine   započeo je današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Šibenika njegov predsjednik dr.sc. Ivica Poljičak. Na sjednici su osim čelnih ljudi Grada Šibenika i Županije, saborske zastupnice i gradonačelnice Grada Vodica, predstavnika državne uprave, policije sudske vlasti i šibenskog biskupa monsignora Ante Ivasa bili i gradonačelnici prijateljskih gradova Vukovara i Trogira Ivan Penava i Ante Stipčić. Pozdravni govori bili su svečarski i u pohvalu Šibeniku i svim Šibenčanima, a biskup je u svom kratkom obraćanju uputio poruku u kojoj je neizravno sadržan i nedavni sukob oko noćnog života uz katedralu. "Molit ću svetog Mihovila da nikada ne iznevjerite svoju dušu, hrvatsku, kršćansku, kršćanski humanizam i kulturu življenja, ali ima pokušaja da vam netko iščupa tu dušu", kazao je biskup, a u komentarima nakon sjednice bilo je očito da su svi shvatili što želi reći i na koga se to odnosi.

 

 

U povodu Dana Grada Šibenika i blagdana njegovog zaštitnika  svetog Mihovila  dodijeljene su Nagrada i Plaketa Grada Šibenika zaslužnim pojedincima i udrugama.

Nagradu Grada Šibenika Gradsko vijeće dodijelilo je: Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, Šibenik – za iznimno uspješan i dragovoljni rad na očuvanju i obnovi šibenskih tvrđava; Foto klubu Šibenik – povodom 50 godina djelovanja za izniman doprinos razvitku foto djelatnosti u Šibeniku; Udruzi specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi“ Šibenik – za izniman doprinos u Domovinskom ratu te za dragovoljni rad u razdoblju mira te Udruzi za pomoć djeci s poteškoćama u učenju – „Izvor ljubavi“, Šibenik – za humanitarni rad na dobrobit djece s disleksijom.

Plaketu Grada Šibenika dobili su: Joško Crnogaća – za iznimno predano obnašanje pogrebne službe na području Šibenika; Branko Kurtaj – za doprinos u promicanju i unapređenju malog nogometa u Šibeniku; Zorana Mihelčić – za doprinos u razvitku plesne djelatnosti u Šibeniku; Ante Tanfara – za ostvarene rezultate povodom 40 godina rada u športu te Studentski zbor Veleučilišta u Šibeniku – za postignute rezultate u unapređenju studentskog života u Šibeniku.

 

Predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Ivica Poljičak je istaknuo kako laureati služe kao uzor svima da budu bolji te podsjetio na šibenski rujanski podvig, za koji je rekao da ga grad još duboko živi i osjeća.  Napomenuo je i da je grad prošao i dijelom još prolazi tranzicijsku priču, no da se Šibenik nije predao i da su rezultati vidljivi: „Šibenik danas, poglavito njegov stari dio, prolazi svoju turističku renesansu; mi smo danas grad koji se prepoznaje kao grad koji se probudio. Naravno, ne zanosimo se da su najteži problemi riješeni, oni se još rješavaju, gotovih recepata nema. Tu je i naša važna uloga da uspijemo i ustrajemo u tome da Šibenik bude bolji", istaknuo je i dodao kako je ponosan na Gradsko vijeće koje  unatoč političkih borbi i neslaganja pokazuje demokratsku zrelost.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić  svoj je govor počeo ocjenom  Šibenika u jednom turističkom magazinu u kojem  je stavljen na prvo mjesto kao šarmantan, neotkriven grad s najljepšom pozornicom. Bio je i samokritičan. "U nekim stvarima smo pogriješili i na tome učimo. Pokušavamo promovirati Šibenika kao turistički prepoznatljiv grad, ali ne zaboravljamo niti gospodarstvo i obrazovanje s namjerom da Šibenik mladih ljudima omogući da se  školuju u svom gradu, ali i da privuče ljude sa strane. Želimo biti grad koji će biti prepoznatljiv i atraktivan i za ljude u drugim sredinama, drugim regijama, koji će doći, školovati se u ovom gradu, naći zaposlenje i ostati živjeti.“ kazao je gradonačelnik, govoreći o jedinstvenom projektu Nacionalnog centra zelenih industrija koji se razvija u Šibeniku i o razvoju tri sveučilišna studija  energetike, akvakulture i zaštite okoliša, a zaključio je s porukom da je krajnji cilj da Šibenik bude otvoreni grad ugodan za življenje.

 

Župan Goran Pauk čestitao je laureatima, kao i gradonačelniku i njegovim suradnicima i Gradskom vijeću  na svemu što su učinili za napredak grada Šibenika: „Vremena su teška, recesijska, i svaki uspjeh u takvom kontekstu je posebno vrijedan;  ono na što svakako moramo paziti, a što grad upravo radi, jest da iz cijele društvene priče istaknemo gospodarstvo, turizam, kulturu", kazao je župan i istaknuo niz projekata od uređenja tvrđave svetog Nikole i iNavis-a do novog projekta unapređenja Turističko - ugostiteljske škole na kojima surađuju Grad i Županija.

 

U ime dobitnika nagrada i priznanja zahvalu je uputio predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić, koji se prvenstveno  svima zahvalio na potpori koju od početka za svoje projekte ima to društvo.

 

Iz kategorije: Vijesti