Datum objave: 16. Rujan 2014

Klarin tvrdi da su DIV, Josipa Rimac i župan Pauk krivi za zagađenje pitke vode

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Klarin izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare, kao saborski zastupnik i kao predsjednik Županijske organizacije SDP –a, da ne vjeruje niti u jednu riječ šibensko – kninskog župana Gorana Pauka da je pitka voda na šibenskom području ponovno ispravna i nezagađena te da je njegova jedno i pol godišnja kćerkica pa ni on neće još dugo konzumirati. „Do prije tri dana ta voda nije bila dobra niti za pranje radnih strojeva, a danas se kao može i konzumirati. Ne vjerujem tim izjavama koje se temelje samo na analizi jednom uzetih uzoraka. Što je s ispitivanjem uzroka zagađenja i tko nam jamči da se ista priča neće ponoviti uskoro. Pozivam župana da traži uzimanje dodatnih uzoraka i da se  geološki ispita taj teren na kojem su izvorišta vode “, kazao je Klarin na današnjoj konferenciji za novinare izravno dovodeći zagađenje pitke vode na šibenskom području u vezu s lagunom s mazutom na području tvornice DIV u Kninu i, kako je kazao nečinjenjem gradonačelnice Knina Josipe Rimac da se ta crna ekološka rupa sanira. I ignoriranjem pravomoćne sudske presude iz 2012. Godine.Pozvao je Državno odvjetništvo da ispita ne samo povezanost tog izvora zagađenja s onečišćenjem pitke vode nego i sve što se događalo otkako je DIV preuzeto tu kninsku tvornicu, a gradonačelnicu Rimac je prozvao za zlouporabu složenih ovlasti. Župna Pauka prozvao je da sve to zna ali da štiti politički Josipu Rimac i da mu je to važnije od zaštite zdravlja građana. Jednako tako se na njega obrušio i zbog, kako je kazao, amaterskog ponašanja, u vezi s krizom s pitkom vodom.

 

„ Dokazano je da se u toj laguni, koja je stalna prijetnja rijeci K rki , nalaze teško metali i niz drugih opasnih tvari. Kada sam na to upozoravao i tražio od gradonačelnice Knina da nešto poduzme da se to sanira sa mnom su se sprdali, a unazad tri dana, otkako je nastao problem s pitkom vodom 50 radnika DIV –a podiže brane kako zagađenje ne bi ušlo u Krku“, istaknuo je Klarin koji je, kako je potvrdio uvjeren, da i to ima veze sa zagađenjem pitke vode iako u Vodovodu i odvodnji tvrde da je uzrok zagađenja lokacija bivše tvornice Ivanal u Lozovcu. „Razgovarao sam s načelnikom Policijske uprave šibensko – kninske i on mi je potvrdio da je Državno odvjetništvo zatražilo i istragu Ivanala i kninskog DIV-a kao mogućih izvora onečišćenja“, istaknuo je Klarin.

 

Podsjetio je i na cijeli slučaj preuzimanja kninske tvornice u kojem je, po njegovim tvrdnjama za koje je kaže spreman i odgovarati na sudu, da je gradonačelnica Knina od početka pogodovala vlasniku DIV –a. „najprije mu je prodala teren koji je Grad Knin dobio od države za samo 5 kuna po kvadratnom metru, a sudski vještaci su utvrdili da je njegova tržišna cijena 100 kuna po četvornom metru. Potom je naložila Gradskom vijeću da oslobodi tu tvrtku obveze plaćanja komunalne naknade u visini od 6 milijuna kuna tvrdeći da će se to nadomjestiti u proračunu što se nije dogodilo. Trebala je barem na račun toga tražiti od DIV-a da sanira tu lagunu kao izvor zagađenja. Odgovornom tvrdim da je u svemu tome zlouporabila svoje ovlasti“, izjavio je Klarin i pri tome prozvao šibensko – kninskog župana Gorana Pauka da sve to zna, ali da politički štiti svoju stranačku kolegicu.

 

Klarin je naveo i kako je gradska vlast u Kninu trebala zajedno s DIVO –om pripremiti projektnu dokumentaciju za saniranje sporne lagune te da bi na temelju toga dobili novac od države. „U Hrvatskim vodama ostalo je neiskorišteno 600 milijuna kuna za takve svrhe jer nitko nema projektnu dokumentaciju, dodao je Klarin odgovarajući na primjedbe župana pauka kako bi te ekološki problematične točke trebala sanirati država.

 

Iz kategorije: Vijesti