Datum objave: 02. Rujan 2014

Gradonačelnik Burić zabrinut ponašanjem djece i mladih u školskim dvorištima

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik ima veliki problem s organizacijom čuvanja škola i nužne sigurnosti  prostora oko škola koje koji su postali središta okupljanja i devijantnog ponašanja mladih, zaključio je gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić nakon što je danas, zajedno sa svojim suradnicima iz gradske uprave i ravnateljima, obišao sve osnovne škole u gradu koje imaju otvorena školska igrališta te je najavio da će o tomu porazgovarati s načelnikom Policijske uprave Ivicom Kostanićem.

Najbolji primjer je škola na Vidicima koja ima veliko nezaštićeno dvorište. Morali su na sve staklene otvore staviti zaštitu jer su  im stalno razbijali stakla.  Na prostor oko škole su postavili video nadzor, ali su im u posljednje vrijeme dvije videokamere razbili, a dvije su nestale. Ne mogu, kazao je ravnatelj  te škole Darko Relja, puno napraviti i na uređenju jer im kradu sadnice. Poseban problem je što uz zid škole pale gume i tako redom. Slične probleme s devijantnim ponašanjem  djece i mladih  imaju i u drugim školama, posebno onim većim kao što je  OŠ Petra Krešimira na Šubićevcu jer su ti prostori ujedno kvartovska mjesta za igru i okupljanje. Ravnatelji su upozorili i da bi o tomu računa morali povesti i roditelji jer neka djeca nakon nastave, sa školskom torbom  ostaju ispred škola i tri - četiri sata.

"Mi smo oko škola stvorili jezgre okupljanja i one počinju bivati svega onog negativnog što se zrakasto širi po gradu.   To je problem grada, ali i svi struktutra koje moraju jamčiti sigurnost i građanima i djeci. To je problem i policije i komunalne i ostalih služba. o moramo vrlo ozbiljno analizirati. Moramo postaviti i pitanje zašto djeca tri-četiri  sata nakon nastave nisu u svom domu. To je za mene preslik stanja društva u kojem se nalazimo", istaknuo je gradonačelnik.Nije zadovoljan  niti izgledom školskih dvorišta uvažavajući činjenice da  nisu ograđena i da je tako otvoren prostro teško kultivirati jer ga koriste svi, a ne samo školska djeca. To su kvartovska igrališta, prostor za šetnju pasa i slično."Ne možemo dopustiti da to tako izgleda jer time djeci šaljemo krivu poruku. Oni se navikavaju na grafite, na smeće oko škola, na neuređene  površine. Ravnatelji svih škola morat će biti nositelji inicijativa, a grad će se u uređenje uključivati ne samo sredstvima namijenjenim školama nego i komunalnog održavanju i iz drugih izvora. Treba i više kontrole, a to je nemoguće jer se na svemu štedi i sve se racionalizira", kazao je gradonačelnik Burić.

Inače, okoliš škola uglavnom je bio očišćen od smeća  i uredan.

Iz kategorije: Vijesti