Datum objave: 28. Kolovoz 2014

FOTO: Šibenska izmjenična struja na majicama oduševila turiste

ŠibenikNews
ŠibenikNews

Turistička zajednica grada Šibenika podijelila je danas turistima koji su se zatekli kod šibenske katedrala 119 majica s natpisom „Šibenik is the first city in the world that got public electricity lighting. I was there /Šibenik je prvi na svijetu dobio električnu rasvjetu. Bio sam tamo.“ i to povodom obilježavanja 119. obljetnice dana kada je Šibenik kao prvi gradu svijetu dobio rasvjetu na izmjeničnu struju. Na poleđini majice, uz logo NP Krka, Grada Šibenika i TZ Šibenik, stoji natpis: „Električne žarulje na izmjeničnu struju zasvijetlile su na šibenskim ulicama 28.08.1895.“

Majice su turistima dijelili Dino Karađole, direktor TZ-a grada Šibenika i Ivana Grubišić, djelatnica TZ-a. I dok je većina turista bila oduševljena prigodnim suvenirom kojeg će odnijeti kući, neki su bili skeptični te su mislili kako je riječ o šali. Malo tko od turista znao je da je Šibenik zaista bio pri grad s električnom rasvjetom na izmjeničnu struju.

„To je šala, jeli tako?“ pitali su nas simpatični turisti iz Španjolske. Kako smo im rekli kako se ne radi u šali, oduševljeno su prihvatili majice i odmah ih obukli. „Vau, to je zaista velika stvar, nismo imali pojma o tome, ali kada se vratimo u Španjolsku svima ćemo pokazivati majice i pričati o Šibeniku“, rekli su nam Španjolci.

28. kolovoza 1895. godine na šibenskim je ulicama prvi put zasvijetlila električna rasvjeta, te je tako Šibenik postao prvi grad na svijetu s ovom vrstom rasvjete. 119. obljetnica prvog paljenja električne rasvjete na šibenskim ulicama obilježit će se večeras u 20.30 sati prikazivanjem kratkog filma Nacionalnog parka Krka, a okupljene će pozdraviti i gradonačelnik Željko Burić. Uz iluminacije koje će se, pomoću  inteligentne rasvjete projicirati na fasadama okolnih građevina, bit će upriličen i ples s vatrom, a u glazbenom dijelu nastupit će Pavao Mašić i glazbeni sastav Cvita & Jazz fun club.

Iz kategorije: Vijesti