Datum objave: 27. Kolovoz 2014

Gradonačelnik Burić prozvao pojedince da "braneći" Azimut brane samo svoje sinekure

Diana Ferić
Diana Ferić

Odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ -a Novice Ljubičića, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić ponovio je na jutrošnjem Aktualnom satu na Gradskom vijeću kako su zbivanja oko kluba Azimut u Šibeniku politizirana i, iako nije bio izravan s imenima, jasno je da je ta kritika bila upućena oporbenim političarima koje je optužio da sve to rade kako bi sačuvali svoje sinekure i svoje političke pozicije te da im, kako je kazao za to nije teško žrtvovati niti grad Šibenik.

 

"Priča o uspješnoj kulturnoj sceni i kulturnom ljetu, o iznimno dobroj suradnji gradske vlasti i mladih ljudi iz Azimuta koji su je osmislili toliko je ispolitizirana da sam ja fasciniran. To  se radi zbog interesa osoba i  grupa koji žive od politike  i čuvaju svoje sinekure. Ja sam liječnik i ne živim od politike niti mi je to potrebno. Što se dogodilo? Jedan komunalni problem  s kojim se susreću mnoga turistička mjesta na Jadranu, a neki su ga i  uspješno  riješili što znači da smo mi proteklih godina kaskali u mjestu  dobio je takve dimenzije jer je jedna čovjek, u ovom slučaju biskup izrekao svoje mišljenje. Oko toga se stvorila fantastična priča jer  u Šibeniku je na vlasti HDZ, biskup je predstavnik  vjere branitelj nacionalnog identiteta i onda se ide još puno dalje i sve se to povezuje s počecima fašizma i klerofašizmom, a istodobno se ne spominje da isti takav problem s bukom imamo i u slučaju Gira, Kastela,  objekta Vino - ino. Ali tu nema biskupa i priča nije zanimljiva", ustvrdio je gradonačelnik. Ponovio je da nema govora o ukidanju kulturnih prograa i bilo koga i da to od njega nikad nitko nije tražio niti bi  podlegao bilo kakvim pritiscima. 

 

Drugo vijećničko pitanje Novice Ljubičića također se odnosi na primjedbe oporbe, točnije SDP -a koji je prozvao gradsku vlast da manipulira računicom o tomu bez koliko nova će gradski proračun ostati zbog mini porezne reforme. U odgovoru na to pitanje polemizirao je s vijećnikom SDP -a Joškom Šupom koji ga je jučer prozvao da ne barata dobro s brojkama. Priznao je da mu kao liječniku matematika ne mora biti jača strana, ali je istodobno spomenuo kako  ti koji ga prozivaju nisu baš pokazali  točnost u baratanju s brojkama u vezi s dugovima Grada Šibenika   za zemljište TEF -a,  a točna odgovor na pitanje u vezi s posljedicama smanjenja poreza na plaće za gradski proračun prepustio je pročelnici Upravnog odjela za financije Senki Ramljak koja je kazala da  su cifre koje  je spomenuo gradonačelnik od oko 18 milijuna kuna puno bliže istini od 2 do 4 milijuna kuna koje spominje SDP:

 

 "Osjećam  se potrebu izjasniti i s profesionalnog stajališta radi naših građana. Bila bih najsretnija da je točan izračun 2 do 4 milijuna. Ne vidim onda zašto bi se onda svi gradovi i općine zbog novih poreza na plaće digli na noge. Točan, egzaktan iznos još ne znamo, ali vjerujte mi nije ispod 15 milijuna, a brojka je bliža 18 milijuna kuna. No da bismo imali točnu računicu zatražit ćemo egzaktne podatke od Hrvatske gospodarske komore. Da će to biti i više od  15 milijuna kuna  potvrđeno imi je i u razgovoru s predstavnicima Ministarstva pravosuđa koje još ne zna kako će taj novac nadomjestiti lokalnoj samoupravi.Mini reforma neće ni povećati plaće niti će akumulirati veću potrošnju jer većina poslodavaca ugovara  neto plaće", kazala je Ramljak. 

Iz kategorije: Vijesti