Datum objave: 25. Kolovoz 2014

Ravnatelji Krke, Kornata i Vranskoj jezera: U našu županiji ulaže se stotina milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 160 milijuna kuna uložit će u nacionalne parkove Krka i Kornati te Park prirode Vransko jezero Ministarstvo zaštite okoliša o čemu su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Šibeniku govorili ravnatelji tih nacionalnih parkova - Tonči Restović iz JU NP Krka, Robert Bobinac iz JU NP Kornati i  nedavno izabrani ravnatelj JU Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

 

Dvije najveće investicije - projekt Eko kampus Puljani i uređenje ulaza Lozovac  planirane su u Nacionalnom parku Krka U eko kampus bit će prenamijenjeni bivši vojni objekti u Puljanima za što je Fond za zaštitu okoliša već odobrio oko 10 milijuna kuna. " Uredit ćemo Centar za posjetitelje u tom sjevernom dijelu Np Krka sa sedam objekata u kojem će se organizirati različitih sadržaji namijenjeni posjetiteljima, ali i volonterima studentima, djeci predškolskog i školskog uzrasta te znanstvenicima. sve s ciljem što veće disperzije posjetitelja. Da smo na dobrom putu kada je riječ o disperziji gostiju pokazuje i primjer poučno pješačke staze Stinice  - Roški slap - Oziđana pećina koja je nedavno otvorena, a dnevno njome prođe oko 300 posjetitelja.  Već su raspisana četiri javna natječaja  za četiri projekta  u prvoj fazi uređena Centra Puljani", kazao je Tonči Restović.

 

Izrazio je uvjerenje i da će nakon što su propala dva natječaja zbog nedovoljno definiranog projektnog zadatka do jeseni dobiti i idejno rješenje Prihvatnog centra  Lozovac. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i bit će prijavljen za financiranje iz EU fondova.

Odobreno je i oko 840 000 kuna za uređenje Centra za posjetitelje Lugareva kuća u kojem će se posjetiteljima pružati informacije o autohtonim vrstama  šumskog eko- sustava u Nacionalnom parku Krka.

 

Mijenja se  i način funkcioniranja NP Kornati  s ciljem kontrole posjećenosti, ali i produženje sezone koja bi trebala trajati od travnja do studenog i završiti berbom maslina kao turističkom ponudom u Kornatima u koju će biti uključeni vlasnici posjeda na Kornatima, prema onomu što je kazao Robert Bobina. On je na početku istaknuo kako je NP Kornati drukčija priča zbog svoje udaljenosti od  i nautičkih milja. Tako se iz ladice konačno vadi 12 godina star projekt postavljanja sustava bova u 19 uvala na Kornatima u koji će biti uloženo  3 milijuna kuna. " Pilot projekt krenut će u dvije uvale, Vrulje i Lavsa ,a uz bove postavit će  se i video nadzor. U suradnji s "Končarom" razmatramo mogućnost postavljanja takozvanih pametnih bova s elektroničkim sustavom tako da u svakom trenutku znamo koliko je brodova na vezu. Započeli smo i s projektom primarnog selektiranja otpada u Kornatima, a planiramo u suradnji s Općino Murter kornati urediti komposište kako bismo mogli iskorištavati  otpad kod prerade maslina s Kornata. Mi imamo 19 000 stabala u privatnim maslinicima, a samo je u Hrvatskoj komina otpad. Drugdje se ona iskorištava", kazao je Bobinac. Najavio je i  da će nabaviti ultrazvučni detektor za snimanje glasanja šišmiša radi proučavanja njihove populacije na Kornatima te  uređaja za istraživanje i praćenje fizikalno - kemijskih parametara morske vode.

 

 

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero koje tek manjim dijelom prostire na području Šibensko - kninske županije istaknuo je kako će se taj park mnogo više otvoriti prema potencijalnim posjetiteljima na području Šibensko - kninske županije posebno Murtera. " U tu svrhu uredit će se prezentacijski centar svih nacionalnih parkova parkova prirode s posebnim naglaskom na Kornate i Vransko jezeru u Betini za što nam je Općina Tisno ustupila prostor. Vrijednost tog projekta je 3 milijuna kuna, a treba bi biti dovršen do listopada 2015. godine. Planiramo urediti i ulaz na Prosiki, biciklističke staze kako biciklisti u vožnji oko jezera ne bi  morali izlaziti na Jadransku magistralu te  uvesti električni brod koji bi vozio od Prosike do našeg najatraktivnijeg vidikovca Kamenjaka", istaknuo je Katičin.

Iz kategorije: Vijesti