Datum objave: 08. Kolovoz 2014

Milan Bandić glavna zvijezda na Festivalu hrvatskog otočnog proizvoda na Zlarinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvodnevni Festival hrvatskog otočnog proizvoda Šibensko – kninske županije počeo je večeras na Zlarinu prodajnom izložbom županijskih otočnih proizvoda i prigodnim kulturno – umjetničkim programom, a među gostima bio je i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik koji je, sudeći po reakcijama posjetitelja, bio glavna zvijezda jer se puno njih htjelo s njim fotografirati. Dok je u pratnji šibensko – kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika dr. Željka Burića šeta zlarinskom rivom mnogi su ga oslovljavali s gradonačelniče jer na Zlarinu ljetuje puno Zagrepčana.
Organizatori Festivala otočnog proizvoda pozvali su Milana Bandića kao gosta jer su lani od Grada Zagreba dobili besplatno prostor na Trgu Bana Jelačića za postavljanje štandova na kojim su predstavljali otočne proizvode Šibensko – kninske županije.
Predstavnici Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika sa gostima su najprije obišli sve štandova ne kojima su izloženi brojni otočni proizvodi od koralja i spužava, rakija i likera od ljekovitog bilja s Prvića, maštovitih autohtonih proizvoda zadruge „Faust Vrančić“, rukotvorina obrta Lipa, meda za Žirja do prototipa inovativnog 3D printera koji su napravila dvojica Zlarinjana i koji je posebno plijenio pažnju budući da je riječ o suvremenoj tehnologiji koja je gotovo u cijelosti proizvedena na Zlarinu.

.Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU istaknula je u pozdravnom govoru kako je 2007. Godine, kada je započeo projekt „Hrvatski otočni proizvod“ bilo svega 22 takva proizvoda sa znakom kvalitete, a danas ih je 200. Šibensko – kninski župan Goran Pauk kazao je kako je cilj Festivala promicati otočne proizvode i život na otocima te da je riječ o proizvodima koji su odraz naše tradicije i specifičnosti prostora u kojem živimo i dobar način da se kroz njih dokažemo i Europskoj uniji, a šibenski gradonačelnik Željko Burić je primijetio kako je stvaranje otočnih proizvoda način da se na otocima zadrže ljudi bez kojih nema života na otocima.
U prigodnom kulturno-zabavnom programu sudjelovali su klapa „Cima“, KUD „Koralj“ Zlarin koji je prikazao i staro zlarinsko vjenčanje, pjesnik Mladen Bjažić te Udruga građana Općine Primošten – folklorna sekcija KRČ.

Organizatori i Udruženje obrtnika Šibenik pobrinuli su se i za gastronomske doživljaj. U mega tavi šibenski obrtnika njihov predsjenik Joso Smolić kuhao je rižot s plodovima mora.


Festival hrvatskog otočnog proizvoda Šibensko-kninske županije organizirala je Šibensko-kninska županija, a suorganizatori su Grad Šibenik, Turistička zajednice Šibensko-kninske županije, Turistička zajednice Grada Šibenika i Turističke zajednice mjesta Zlarin, održat će
Sutra, drugog dana Festivala bit će predstavljen projekt „Hrvatski otočni proizvod i procedura dodjeljivanja oznake, a bit će prezentiran i budući Hrvatski centar koraljarstva na Zlarinu.

 

 
Iz kategorije: Vijesti