Datum objave: 23. Srpanj 2014

Izbor direktora Radio Šibenika odgođen za još tjedan dana, štrajk se nastavalja

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi direktor Radio Šibenika, od kojeg osnivači očekuju da riješe teško rješive probleme te radio stanice koji su zaposlenike odveli u štrajk nije izabran  niti na današnjem nastavku sjednice Skupštine jer troje kandidata koji su predali molbe na natječaj ne ispunjavaju uvjete, a obojica kandidata koji ih ispunjavaju i ulaze u izbor nisu bili  spremni  za razgovor -  Darko Markušić iz Zagreba, iskusni novinar koji je radio u eminentnim  nacionalnim  tiskovinama zatražio je tjedan dana da pregleda  dokumentaciju o stanju u kojem se Radio Šibenik nalazi, a Robert  Andrejaš  iz Tuzle do kraja ovog mjeseca ne može doći u Šibenik.  Skupština je, rukovodeći se lokalpatriotskim kriterijima, kako je kazao njezin predsjednik Danijel Mileta, prihvatila ponudu lokalne revizorske kuće Revikon  koja će pripremiti dokumentaciju za predstečajnu nagodbu u koju Radio Šibenik ulazi, a koju će ta tvrtka koja nema novca ni za plaće radnicima platiti 25 000 kuna. Inače novinari su došli na početak nastavka sjednice, ali je odlučeno da će ona biti zatvorena za javnost, a nakon je su uslijedile izjave.

Za  zaposlenike i bivše zaposlenikei potražuju  novac za mirovinu nema ohrabrujućih vijesti  pa se štrajk nastavlja. "Tražili smo da nam isplate barem dvije od tri neisplaćene plaće, ali  je to odbijeno", kazao je nakon sjednice Skupštine Mario Marotti, predsjednik Sindikata Radio Šibenika. Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta je, u izjavi nakon sjednice Skupštine, izrazio žaljenje što  nije pronađen način da se  pokrije dugovanje prema zaposlenicima što ostaje zadaća budućem direktoru.

Ta medijska kuća ima 700 000 kuna kratkoročnih obveza koje će se rješavati u predstečajnoj nagodbi. Na prošloj sjednici  Skupštine nije prihvaćen prijedlog Grada Šibenika da svaki osnivač pokrije taj dug proporcionalno osnivačkom ulogu. Grad Šibenik je bi spreman  oko 150 000 kuna, koliko bi to iznosilo s obzirom da sudjeluju sa 16 posto osnivačkog kapitala ,osigurati rebalansom proračuna. Osim zaposlenika i  tvrtke Sara, koja potražuje novac za najam prostora u kojem se Radio Šibenik nalazi, najveći vjerovnik je ZAMP kojem duguju oko 300 000 kuna, a neizvjesno je hoće li pristati na predstečajnu nagodbu.  

Dodatna nevolja je da je prodan prostor u kojem je smještena Radio Šibenik pa su doslovce na ulici. Danas su morali svu opremu preseliti u prizemlje no pitanje je do kada će moći i tu biti podstanari. Nekad najmoćnija i najcjenjenija radio postaja u Županiji koja je  svoj kredibilitet izgradila u stvaranju demokracije u Hrvatskoj i u Domovinskom ratu dovedena je do propasti.

Iz kategorije: Vijesti