Datum objave: 23. Srpanj 2014

Burić: „Tvrđava sv. Mihovila će biti kompletna kada se na nju bude moglo doći eskalatorom“

Nina Medić
Nina Medić

"Projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila je uspio zato što je samoodrživ, ali naš posao nije ni blizu gotov", kazali su jednoglasno na današnjoj press konferenciji povodom završetka projekta ravitalziacije tvrđave sv. Mihovila Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odijela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika te Gorana Barišić Bačelić, voditeljica šibenskih tvrđava u okviru Muzeja grada Šibenika. Tvrđavu je od otvorenja, koje je bilo prije 45 dana posjetilo preko 35 tisuća posjetitelja.

„Mogu slobodno reći da se na tvrđavi sv. Mihovila osjećam kao kod kuće, a to je zato jer tvrđava živi. Iako je još puno posla ispred projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila je uspio, a kruna uspjeha je to što je on održiv i valoriziran. Ovo je osnova koncepta koji će biti nastavljen projektima na drugim tvrđavama, a mi zapravo nismo ni blizu kraja. Smatrat ćemo da je tvrđava sv. Mihovila završena kada ljudi ne budu dolazili do nje u znoju nego kada budu u mogućnosti dolaziti eskalatorom, a na utakmicu na Šubićevcu sa baze tvrđave sv. Mihovila žićarom“, kazao je Željko Burić.

U sklopu konferencije predstavljen je i set uniformi te oružje koji su izrađeni u suradnji s Muzejem grada Šibenika, a koji će biti dio prezentacije tvrđave sv. Mihovila te je prikazan promotivni film Antitalent produkcije.

Jedan od najvažnijih projekata vezanih uz revilatizaciju tvrđava, ali i same povijesne jezgre Šibenika je projekt eskalatora koji je, prema riječima gradonačelnika Burića u fazi dobivanja smjernica  od konzervatora te rješavanja problema privatnih zemljišta koji se nalaze unutar dvojnih bedema, kuda bi eskalator trebao prolaziti. Naime, unutar bedema nalazi se 350 kvadrata privatnog posjeda. „Nakon rješavanja tog problema krećemo u izradu idejnog rješenja, a onda ćemo projekt aplicirati prema fondovima“, najavio je Burić.

Matija Bumbak osvrnuo se na cijeli proces planiranja projekta tvđave: „Iako je početno bilo planirano da se radovi završe u roku 18 mjeseci, oni su zbog problema na koje smo naišli završeni za 27 mjeseci, ali bitno je da smo sve pozitivno riješili. Razvio se i brend 'Grad je pozornica', a koji je uvelike povezan sa tvrđavom te je napravljen plan upravljanja kulturnim dobrima. Bitno je istaknuti kako je ovaj projekt ostvario sve svoje ciljeve koji su bili zacrtani u projektu za EU fondove, što se rijetko događa. Sretni smo i zadovoljni jer ovaj projekt gradu nije uzrokovao gubitke već stvara dobitke“, istaknuo je Bumbak.

Gorana Barišić Bačelić istaknula je kako su svi koji su vidjeli tvrđavu imalo pozitivne utiske: „Svi koji su bili na tvrđavi, što samo kao posjetitelji, što kao sudionici događanja na pozornici su ugodno iznenađeni. Od događaja koji smo organizirali na pozornici svi su bili posve različiti, a svi su izazvali pozitivne reakcije i to je ono što je važno. Ulaznice za koncert ansambla LADO za 31. srpnja su gotovo rasprodane, a nakon toga dva koncerta će održati grupa The National. Zatvaranje pozornice tvrđave planirano je za 29.rujna, ali tvrđava će i dalje biti otvorena za posjete. Veselimo se sezoni 2015. koja počinje već 1.ožujka otvaranjem pozornice, a očekujemo i više, boje i sustavnije povezivanje s turističkim sektorom pa će i broj posjetitelja sigurno biti još veći jer do sada nismo imali organizirane turističke posjete tvrđavi.“

Tvrđavu sv. Mihovila danas je u pratnji Željka Burića obišao i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Video

Iz kategorije: Vijesti