Datum objave: 12. Srpanj 2014

Turisti u Šibenik dolaze zbog festivala i kulturne baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se može pohvaliti s povećanjem broja turističkih noćenja u lipnju ove godine i to za 22 posto u odnosu na isti mjesec lani te s povećanjem za 4 posto u prvoj polovici ove godine s u odnosu na isto razdoblje lani. U predsezoni prednjačile su organizirane turističke grupe, naročito Japanci, a kako se bliži srce sezone sve je više turista koji u svom angažmanu posjećuju Šibenik i u njemu ostaju barem nekoliko dana. Zanimalo nas je što ih je u prvom redu privuklo u Šibenik i što ih se najviše dojmilo.

Grad posjećuju Nijemci, Španjolci, Japanci, ali i domaći turisti. Turiste, prema onomu što su nam kazali oni koji su bili voljni razgovarati, zanimaju festivali u Šibeniku i okolici grada kao i bogata kulturna baština.


Maria i njezin suprug Jose u Šibenik su došli iz Španjolske. U gradu su odsjeli četiri dana, a posjetili su katedralu i uživali u šetnji povijesnom jezgrom "Grad je prekrasan, ovdje smo prvi put, ali ćemo se sigurno vratiti sljedeće godine", oduševljeno nam je rekao bračni par.


Ispred katedrale smo zatekli smo skupinu turista iz Velike Britanije. Otkrili su nam da su odsjeli u Tisnom već nekoliko dana zbog Garden Festivala. U Šibenik su došli prvi put, a najviše ih se dojmila katedrala i tvrđava sv. Mihovila. 'Tvrđava je prekrasna, pravi turistički hit!' rekli su nam simpatični Britanci.


Bračni par iz Njemačke, koji nisu bili voljni reći nam svoja imena, Šibenik su posjetili na preporuku prijatelja, a odmor provode u Biogradu . "Šibenik smo prvi put posjetili prije dvije godine i oduševio nas je. Ove godine smo prvi put posjetili tvrđavu sv. Mihovila i voljeli bismo poslušati neki od koncerata koji se na njoj održavaju. To ostavljamo za sljedeću godinu", kazali su nam.


Sve više turista koji dolaze u Šibenik odlučuju se za privatni smještaj, oni mlađi biraju hotele, a stariji, ozbiljniji apartmane u starom dijelu grada iako to još nije ono što priželjkujemo.



Tekst i slike: Iva Prpić

 

Iz kategorije: Vijesti