Datum objave: 02. Srpanj 2014

Češki i makedonski policijski službenici pridružuju se domaćim snagama tijekom ljeta

Nina Medić
Nina Medić

Ivana Černakova i Aleksandar Kljunić, policijski službenici iz Češke te Gjorgij Aštilov, iz Makedonije pridružit će se tijekom srpnja i kolovoza snagama Policijske uprave Šibensko-kninske u provođenju reda i mira na području županije.

„Dolaskom ljeta povećavaju se i gužve na ulicama i plažama te u skladu s time raste i stopa kriminala. Svjesni toga pripremili smo se na rizik i u sklopu sada već tradicionalne akcije Hrvatske policije, koje je postala brend, doveli smo pojačanja iz stranih zemalja iz kojih ima najviše turista na Jadranu. Svjesni smo da turisti sve više traže sigurne destinacije stoga im to želimo i omogućiti“, istaknuo je Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske na današnjoj press konferenciji na kojoj su predstavljene nove policijske snage.

„Meni je ovdje super da bih ostala odmah, bez razmišljanja“, kazala je Ivana Černakova koja je zapravo rodom Slovakinja. U Hrvatskoj je već treću godinu za redom. Prethodne dvije sezone radila je u Omišu. „Super je kada nam turisti iz Češke i Slovačke prilaze ne ulici i obraćaju nam se za pomoć i drago mi je da pridonosim njihovom osjećaju sigurnosti u ovoj zemlji“, kazala je Černakova, koja će tijekom srpnja obavljati službu na području Šibenika.

Alaksandar Kljunić dolazi iz Bosne i Hercegovine, a kao policajac radi u Češkoj. Ovdje je također već treću godinu za redom. „Čast je sudjelovati u ovom izvanrednom projektu Hrvatske policije. Ostvarujemo profesionalnu suradnju i zadovoljstvo je biti dio toga. Mi većinom rješavamo prometne prekršaje te imamo informativnu funkciju jer nam se turisti često obraćaju za razne vrste pomoći, pa i zdravstvene“, kazao je Kljunić, koji će tijekom srpnja i kolovoza biti raspoređen u Policijsku postaju Vodice.

Gjorgija Aštilov, policijski službenik iz Makedonije tu je po prvi puta, a kroz srpanj biti će raspoređen u Policijskoj postaji Šibenik.        

Zadaće stranih policijskih službenika je da pomažu našim policajcima u vrijeme njihova svakodnevnog obavljanja poslova na području Šibenika i Vodica, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima iz njihovih zemalja te prevenciji kaznenih djela i prekršaja, kao i u unaprjeđenju sigurnosti prometa.

Tijekom obavljanja njihovih poslova strani policijski službenici će biti odjeveni u svoje službene odore, bez oružja i neće primjenjivati policijske ovlasti, niti poduzimati nikakve policijske mjere i dužni su se pridržavati svih pozitivnih propisa u Republici Hrvatskoj

Policijski službenici iz partnerskih policija angažirani su na onim područjima gdje najveći dijelom borave turisti tih država, po kojim statističkim pokazateljima će na područjuPolicijske uprave Šibensko-kninske boraviti prvenstveno češki, te makedonski policajci, a ovo je još jedna od mjera Projekta sigurne turističke sezone. 

Iz kategorije: Vijesti